londen luchtvervuiling fijnstof

Luchtvervuiling gelinkt aan hartritmestoornissen

Langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hartritmestoornissen, zo blijkt uit een grote studie in ruim driehonderd Chinese steden.

Hartritmestoornissen – wanneer de hartslag te snel, te langzaam of onregelmatig is – kunnen leiden tot ernstige hartaandoeningen en treffen naar schatting 59,7 miljoen mensen wereldwijd. Een internationaal team van wetenschappers onderzocht de link tussen het aantal uur blootstelling aan luchtverontreiniging en het plotseling optreden van symptomen van hartritmestoornissen. Ze deden dat aan de hand van medische gegevens van 2025 ziekenhuizen in 322 Chinese steden.

Eerste uren na blootstelling

De onderzoekers voerden hun analyse uit aan de hand van concentraties van luchtverontreinigende stoffen van de meetstations die het dichtst bij de onderzochte ziekenhuizen lagen. De studie is gisteren (maandag) gepubliceerd in het tijdschrift Canadian Medical Association Journal. “Wij hebben een verband vastgesteld tussen acute blootstelling aan luchtverontreiniging en een verhoogd risico op symptomatische aritmie (hartritmestoornissen, red.)”, zegt, zegt Renjie Chen, van de Fudan Universiteit in Shanghai. “De risico’s deden zich voor tijdens de eerste uren na blootstelling en konden 24 uur aanhouden.”

De studie omvatte 190.115 patiënten met een acute symptomatische aritmie, waaronder boezemfibrilleren ((meerdere elektrische prikkels tegelijk op diverse plaatsen in het hart), boezemflutter (snelle en onregelmatige hartslag), voortijdige slagen (waarbij het hart een hartslag overslaat gevolgd door een extra krachtige contractie) en supraventriculaire tachycardie (sterk verhoogde hartslag). Blootstelling aan luchtverontreiniging werd het sterkst in verband gebracht met boezemflutter en supraventriculaire tachycardie, gevolgd door boezemfibrilleren en voortijdige slagen.

lees ook

Luchtvervuiling blijft grootste gezondheidsrisico in Europa

Stikstof

Van de zes onderzochte verontreinigende stoffen had stikstofdioxide (NO2) de sterkste link met alle vier soorten hartritmestoornissen. Hoe groter de blootstelling, hoe sterker het verband. “Hoewel de exacte mechanismen nog niet volledig worden begrepen, is het verband tussen luchtvervuiling en het acute optreden van aritmie dat wij hebben waargenomen biologisch aannemelijk”, schrijven de auteurs.

“Er zijn aanwijzingen dat luchtverontreiniging de werking van het hart verandert door oxidatieve stress en systemische ontsteking te veroorzaken, meerdere membraankanalen aan te tasten en de autonome zenuwfunctie te schaden. De studie draagt bij tot het bewijs van schadelijke effecten van luchtvervuiling op hart- en vaatziekten en benadrukt het belang van verdere vermindering van de blootstelling en bescherming van kwetsbare bevolkingsgroepen, besluiten ze.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.