Limburgse bedrijven Masterbloc en Orbix maken circulaire bouwblokken zonder cement… maar mét CO2

De eerste circulaire bouwblokken met CO2 als bindmiddel in plaats van cement, zijn een feit. Zerowastebedrijf Orbix en bouwmaterialenproducent Masterbloc slaagden erin om de Carbstone-technologie te industrialiseren. Een toekomstgericht alternatief voor de klassieke betonsteen.

Masterbloc produceert voortaan op industriële schaal duurzame binnenmuurstenen op basis van de Carbstone-technologie van Orbix. Daarmee zetten de Limburgse bedrijven de deuren open voor circulair bouwen met restproducten uit verschillende industrieën.

De technologie, al in 2011 gepatenteerd, zet metaalslakken uit de staalproductie via koolstofdioxide om in circulaire producten. CO2 werkt daarbij als binder en maakt cement overbodig – niet onbelangrijk, want cementproductie is verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Uitstoot verminderen

De technologie maakt allerlei CO2-negatieve én circulaire bouwmaterialen mogelijk – van tegels en klinkers over dakpannen en gevelstenen tot bouwblokken. Die zijn een efficiënte manier om de CO2-uitstoot te verminderen. “Klopt, want je maakt optimaal gebruik van het afvangen, hergebruiken en opslaan van CO2 – ook wel bekend als Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS). Bovendien zijn de blokken eindeloos recycleerbaar én kunnen we met de Carbstone-technologie meer dan alleen staalafval hergebruiken. Ook de assen van verbrandingsovens of betonpuin kunnen met CO2 gecombineerd worden tot bouwmaterialen”, aldus R&D Manager Dirk Van Mechelen van Orbix.

Met de eerste klimaatkamer in de Masterbloc-fabriek van Maasmechelen bedraagt de productie vandaag zo’n 70 ton CO2-gebonden bouwblokken per dag, goed voor 15.000 ton op jaarbasis. “Maar dat volume gaan we snel optrekken door bijkomende klimaatkamers te bouwen”, vertelt CEO Bjorn Gubbels. 

Prijsvast product

Gubbels ziet heel wat voordelen in deze carbonatatie. “Allereerst help je het CO2-probleem in de wereld op te lossen. Uiteraard kunnen we met circulaire bouwmaterialen niet alle emissies wegwerken, maar we kunnen wel bijdragen aan een significante reductie, precies omdat de cementproductie de tweede grootste CO2-vervuiler wereldwijd is.”

Tegelijk kan Vlaanderen efficiënter omgaan met zijn grondstoffen, denk aan het zand en grind dat uit de miljoenen tonnen staalslakken te recupereren is en opnieuw ingezet kan worden.

“En tot slot kunnen de prijzen van de bouwmaterialen weer op een normale manier evolueren, doordat je met een prijsvast cementvrij product kan werken en dus niet meer afhankelijk bent van de cementindustrie”, aldus Gubbels.

Ook voor klassieke betonproducenten

Met één enkele vrachtwagen bouwmaterialen zou de Carbstone-technologie al snel 10 ton CO2 kunnen uitsparen: 5 ton CO2 die niet vrijkomt doordat er geen cementproductie is en nog eens 5 ton omdat de duurzame blokken CO2 uit de lucht halen en vasthouden.

Klassieke betonproducenten met traditionele fabrieken kunnen met enkele aanpassingen – zoals een klimaatkamer om CO2 onder druk in te spuiten – ook deze circulaire blokken maken.

Aannemer Vanhout renoveert momenteel als eerste een Mechels kantoorgebouw van Cofinimmo met deze circulaire blokken. In het gebouw is ook het hoofdkantoor van OVAM ondergebracht.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.