JDA_winner_the Netherlands_2023_YpsoMate (3)

Nederlandse studente ontwikkelt duurzaam zelfinjectieapparaat

Een Nederlandse studente van de TU Delft heeft de James Dyson Award 2023 in de wacht gesleept. Emma Linders bedacht een oplossing voor een duurzaam zelfinjectieapparaat. Haar uitvinding, YpsoMate Refill, maakt het mogelijk om zelfinjectietoestellen te hergebruiken, wat dan weer tot een vermindering leidt van de CO2-uitstoot.

De opdracht van de James Dyson Award is simpel: ontwerp iets dat een probleem oplost. Dat heeft Emma Linders, studente aan de TU Delft, gedaan. Jaarlijks worden er 150 miljoen automatische injectiepennen (auto-injectors) verbrand, waarbij er 120.000 ton aan CO2-uitstoot vrijkomt. Een probleem waarbij een ongelooflijk complex product na een injectie van slechts tien seconden moet worden weggegooid. De YpsoMate Refill van Emma Linders biedt een antwoord op het probleem. Het apparaat is ontwikkeld in samenwerking met de Alliance to Zero en npk design om de huidige auto-injectors voor eenmalig gebruik in een herbruikbaar product te transformeren. Dat zorgt voor een verlaagde CO2-uitstoot met 60 procent.

Hergebruik

Patiënten gooien normaal gezien hun auto-injector weg na gebruik. Met de YpsoMate Refill kunnen patiënten deze via de apotheek of post moeiteloos terugsturen naar een Refill Hub. In deze hub wordt de auto-injector via een geautomatiseerd proces gedemonteerd en gedesinfecteerd. Nadien wordt de voorgevulde spuit vervangen en na een kwaliteitscontrole weer in elkaar gezet. De auto-injector krijgt vervolgens een verzegeling met een nieuw medicijnspecifiek label en een herkenbare look voor de gebruiker.

Dit label voorkomt dat patiënten zelf hun medicijnen uit elkaar halen, en kan bij de Refill Hub eenvoudig worden verwijderd voor demontage. Om het navulproces te vergemakkelijken, is de YpsoMate Refill geoptimaliseerd met herbruikbare bevestigingsmiddelen. Het proces wordt versneld door subassemblages, die niet gedesinfecteerd moeten worden, zo te ontwerpen dat ze intact kunnen blijven tijdens het bijvullen. Zo kan bijvoorbeeld de injectieveer eenvoudig worden herladen voor de volgende patiënt met behulp van een slim roterend resetmechanisme. De YpsoMate Refill is de eerste auto-injector die volledig uit elkaar kan worden gehaald zonder onderdelen te breken waarbij het tegelijkertijd veilig te gebruiken is voor de patiënt.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.