Northvolt heeft in Zweden faillissement aangevraagd. De batterijproducent kampte met financiële problemen en kon geen nieuwe investeringen aantrekken om zijn activiteiten voort te zetten.
Financiële problemen en impact
Northvolt, opgericht in 2016, had de ambitie om een grote speler te worden in de Europese batterij-industrie. Het bedrijf investeerde fors in een fabriek in het noorden van Zweden, waar het met groene energie batterijen voor elektrische voertuigen wilde produceren. Ondanks eerdere investeringen van meer dan 10 miljard dollar en steun van grote aandeelhouders zoals Volkswagen en Goldman Sachs, liep Northvolt tegen financiële obstakels aan.
De onderneming kwam vorig jaar al in de problemen en vroeg in november bescherming aan tegen schuldeisers in de Verenigde Staten via een Chapter 11-procedure. Kort daarna stapte CEO Peter Carlsson op. Hij verklaarde destijds dat Northvolt tussen 1 en 1,2 miljard dollar extra nodig had om het bedrijf te redden.
Met de faillissementsaanvraag in Zweden neemt een rechtbank nu de afhandeling van de schulden en de verkoop van de activa over. Voor de ongeveer 5.000 werknemers van Northvolt is de toekomst onzeker. Het bedrijf zegt samen te werken met de autoriteiten en vakbonden om hen te ondersteunen.
lees ook
Batterij-industrie moet productie opschalen en blijven innoveren
Uitdagingen en marktomstandigheden
Northvolt wijst op verschillende factoren die hebben bijgedragen aan de financiële moeilijkheden. Het bedrijf noemt stijgende kapitaalkosten, geopolitieke onzekerheid, verstoringen in de toeleveringsketen en veranderingen in de marktvraag. Daarnaast erkent het interne problemen bij het opschalen van de batterijproductie, een complexe industrie met hoge investeringskosten.
Northvolt probeerde kosten te besparen en schrapte vorig jaar al 1.600 banen. Ook werd de uitbreiding van zijn Zweedse fabriek stopgezet. Plannen om batterijfabrieken in Duitsland en de VS te bouwen, zorgden voor extra financiële druk.
Met het faillissement in Zweden komt er een abrupt einde aan een bedrijf dat werd gezien als een belangrijke speler in de Europese transitie naar duurzame energie.
lees ook