klimaatopwarming
(Beeld: Adobe Stock)

Opwarming met 1 graad veroorzaakt 10 keer meer migratie

Een temperatuurstijging van 1 graad Celsius kan leiden tot een vertienvoudiging van migratie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford, waarin de effecten van conflict, weer en droogte op gedwongen migratie zijn bestudeerd.

Volgens het onderzoek dat plaatsvond in Somalië blijkt dat een schijnbaar kleine verandering van de temperatuur een buitensporig effect kan hebben op het verlangen van mensen in het Zuiden om te migreren. Volgens Lisa Thalheimer, de hoofdauteur van de studie, toont het onderzoek dat een opwarming van 1 graad Celsius naar schatting zal leiden tot een tienvoudige toename van de verwachte verplaatsingen. “Het is alarmerend dat deze marginale temperatuurverandering al zo’n enorme impact heeft”, zegt Thalheimer. “Het benadrukt het waarschijnlijke effect van klimaatverandering op kwetsbare gebieden in de Afrikaanse droogtegebieden.”

Regen

In het geval van de herders en boeren in Somalië balanceert hun leven “op het scherp van de snede”, zegt ze. “Zelfs een stijging van één graad Celsius is voldoende om de weilanden te verdorren en de opbrengst uit de oogst te doen verdampen.” De resultaten van de studie tonen ook dat indien de hoeveelheid regen per maand van 100 millimeter daalt tot 50 millimeter, migratie naar verwachting zal verdubbelen. Verder bleek uit de gedetailleerde analyse dat ook lokale conflicten een belangrijke oorzaak zijn waarom mensen willen wegtrekken.

lees ook

AI voorspelt 2 graden opwarming, zelfs met lage uitstoot

In de studie werd ten slotte ook onderzocht of migranten de kans op meer conflict in de regio van bestemming vergroten – bijvoorbeeld door een grotere druk op schaarse middelen zoals voedsel en drinkwater. Dit bleek echter niet het geval te zijn. “Ons onderzoek suggereert dat investeringen in aanpassingsmaatregelen, de opbouw van lokale capaciteit en het voorzien in snelle humanitaire hulp essentiële zaken zijn om massale migratie in de toekomst te voorkomen”, concludeert medeauteur Moritz Schwarz. Dat geldt zeker omdat de gevolgen van klimaatverandering al voelbaar zijn in kwetsbare gebieden en dit naar verwachting enkel maar erger zal worden, geeft hij nog mee. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.