elektronisch afval

Out of Use zet oude elektronische apparaten om in bos

Out of Use zorgt voor hergebruik of recyclage van oude elektrische of elektronische apparaten. Met de opbrengst kunnen natuurorganisaties Natuurpunt en Natagora telkens een extra stukje bos aanplanten.

Amper 1 à 2 procent van de gsm-toestellen wordt vandaag gerecycleerd of hergebruikt. Voor  IT-materiaal is dat slechts 48 procent. Er is dus nog ruimte voor verbetering. Aan Out of Use zal het alvast niet liggen. Het Limburgse bedrijf zamelt oude gsm’s, laptops, pc’s, servers en tablets in en recycleert ze zo veel mogelijk. En het bedrijf gaat breder dan dat. Komen ook in aanmerking: printers, kopieermachines, auto-onderdelen, huishoudelijke toestellen en medische apparaten.

Bomen planten

Met de opbrengst wordt er bosgrond geschonken aan Natuurpunt of Natagora. Per pc, laptop of server kunnen de natuurorganisaties twee vierkante meter bosgrond aankopen om bomen op te planten. Vier smartphones/gsm’s, tablets of hard disk drives zijn goed voor één vierkante meter nieuw aangeplante bosgrond.

Out of Use zorgt voor de ophaling en recyclage van oude toestellen. Daar besparen bedrijven niet alleen CO2 mee, ze hebben ook de keuze om een recyclagevergoeding te krijgen of een boom te planten. Die recyclagevergoeding kan gewoon een bedrag in euro’s zijn of de vorm aannemen van een schenking van de herbruikbare toestellen aan een goed doel, lezen we bij Agoria. Toch kiezen de meesten voor de derde mogelijkheid: ze besluiten bomen te planten. Out of Use slaagde er zo al in om meer dan 60.000 vierkante meter groen te realiseren in België.

Urban mining

Toestellen die nog herbruikbaar zijn, worden getest en opgeschoond. Toestellen hergebruiken bespaart tot vijftien keer meer CO2 dan ze te recycleren. Indien van toepassing worden de data grondig verwijderd en/of vernietigd. Toestellen die niet meer herbruikbaar zijn, worden gerecycleerd.

Oude apparaten bevatten nog tal van kostbare metalen, denk maar aan goud, zilver, koper, nikkel of palladium. Die kunnen volgens het principe van urban mining dienen als (secundaire)grondstoffen, voor de productie van nieuwe toestellen. Uit elektrisch en elektronisch afval recupereert Out of Use 89,96 procent aan secundaire grondstoffen.

Het bedrijf hoopt volgend jaar de kaap van 100.000 vierkante meter bos te bereiken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.