Polymeren beter recycleren op basis van kwaliteit (en niet op basis van type)

De voorbije twee jaar hebben wetenschappers van de Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO een kwaliteitsmodel ontwikkeld dat gerecycleerde polymeren kan scheiden op kwaliteit in plaats van op het soort materiaal.

Het model dat de naam QMRP kreeg (Quality Model for Recycled Plastic) kwantificeert de kwaliteit van gerecycleerde kunststoffen aan de hand van wiskundige berekeningen en experimentele data. Die zijn het resultaat van mechanische tests naar onder meer geur, kleur en compatibiliteit met de vereisten dat het plastic in contact met levensmiddelen mag komen.

Waarde tussen 0 en 1

Milad Golkaram, een van de wetenschappers die het project leidt: “Het model waardeert elk plastic tussen 0 en 1, waarbij 1 de hoogste kwaliteit gerecycled plastic is en 0 ‘trash’. Elk getal daartussen geeft als het ware een waarde aan de kwaliteit.”

In het huidige (Nederlandse) recyclingsysteem worden ingezamelde huishoudelijke kunststofverpakkingen met NIR-technologie (Near Infrared) bij het recyclingbedrijf gesorteerd op het type plastic. De belasting op deze plastics tijdens het recyclageproces – van sorteren tot snijden en smelten – is aanzienlijk en beïnvloedt de kwaliteit.

Hoogwaardige kunststof wordt bovendien vermengd met kunststoffen van mindere kwaliteit. Dat verlaagt de gemiddelde kwaliteit na recycling. Met als gevolg dat de gerecycleerde kunststoffen alleen worden kunnen gebruikt in minder veeleisende toepassingen.

Kwaliteit valoriseren

Uit levenscyclusanalyse, onderzoek waar onder meer Golkaram aan heeft meegewerkt, blijkt dat de recyclagevoordelen en -lasten voor het milieu veranderen naarmate de kwaliteit van de gerecycleerde output beter of slechter wordt. Zodra het QMRP in het veld is getest met positieve resultaten, is het model klaar voor implementatie.

Volgens Jan Harm Urbanus, hoofdonderzoeker Circulaire Kunststoffen bij TNO, is het model in veel opzichten belangrijk. “Ten eerste stelt het ons in staat om de kwaliteit bij elke stap te controleren binnen het recyclingbedrijf. Ons doel is de kwaliteit van het polymeer dat overblijft na recycling te begrijpen en valoriseren.”

lees ook

Imker ontdekt toevallig hoe wormen plastic afbreken

Effectiever recycleren

Hier komt het QMRP om de hoek kijken: “Elk polymeer krijgt een kwaliteitswaarde binnen één specifieke parameter. Die waarde wordt dan gebruikt om de kwaliteit van het polymeer gedurende zijn hele levenscyclus te volgen. Met al deze data kan de kwaliteit van het polymeer, en dus niet het soort, op nieuwe toepassingen afgestemd worden.”

Bereikt de waarde van een kunststof het laagste kwaliteitsniveau voor recyclage, dan moet het naar chemische recycling of eventueel naar verbranding.

QMRP is ontwikkeld om recyclers te helpen de geschikte markt voor hun recyclaten te vinden. Door speciale sensoren te combineren met het kwaliteitsmodel zorgt QMRP ervoor dat recyclers kunnen classificeren op basis van kwaliteit. Zo kunnen ze de beste kunststoffen binnen een specifieke subgroep behouden. Daarin zit de echte gamechanger: kwaliteit als parameter om kunststoffen effectiever te recycleren.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.