proefproject zonnecoach
De nieuwe zonnepanelen op de daken van Molymet in de Gentse haven. Foto Stad Gent

Proefproject met zonnecoach plaatst al 5.700 zonnepanelen op Gentse bedrijven

Zeven Gentse bedrijven hebben zonnepanelen gelegd of besteld met de hulp van de ‘zonnecoach’ van de Stad Gent. Dat is alles samen goed voor bijna 5.700 exemplaren. Negen andere bedrijven doorlopen op dit moment een traject.

In het molybdeenbedrijf Molymet Belgium aan de Langerbruggekaai in de Gentse haven zijn de nieuwe zonnepanelen voorgesteld. Er liggen er al 466 en het bedrijf bekijkt de mogelijkheid voor nog eens 1.500 panelen. Het is een investering die zichzelf in vijf jaar terugbetaalt. Molymet is een van de zeven bedrijven die zonnepanelen hebben gelegd of besteld met de hulp van de zonnecoach van de Stad Gent.

Groene energie

“In ons duurzaamheidsplan 2030 zetten we resoluut in op hernieuwbare energie”, zegt Godfried Van Schuylenbergh, CEO Molymet Belgium NV. “Naast windenergie gebruiken we nu ook zonne-energie om de processen verder te vergroenen. De 466 nieuwe zonnepanelen op onze magazijnen zorgen voor groene stroom die we volledig zelf verbruiken. Samen met de windmolen halen we op die manier ongeveer 80 procent van ons totaal elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare energie.”

Ook Carrefour Oostakker (2.200 exemplaren), woonzorgcentra Domino en Tempelhof (1.000) en de bedrijven Fast Forward Events (200), Hansa Flex (150) en Bofidi (70) hebben met de hulp van de zonnecoach zonnepanelen gelegd. Bij Cannoodt worden er binnenkort 96 panelen gelegd. Samen is dat goed voor bijna 5.700 exemplaren, of het equivalente verbruik van 622 gezinnen.

Zonnecoach

De ‘zonnecoach’ is een energiespecialist aangesteld door de Stad Gent. Elke Gentse onderneming met een groot dak kan er gratis beroep op doen. De zonnecoach bekijkt hoeveel panelen er kunnen komen, vergelijkt offertes, berekent opbrengsten of helpt zoeken naar externe financiering. De zonnecoach contacteert ook zelf bedrijven. Op dit moment lopen er nog trajecten bij negen bedrijven.

lees ook

VUB investeert in zonnepanelen tijdens dakrenovatie van campus Etterbeek

“Vanaf juni 2025 verplicht Vlaanderen bedrijven met een groot verbruik om zonnepanelen te installeren en later volgen ook bedrijven met middelgroot verbruik”, verklaart schepen van Milieu en Klimaai Tine Heyse (Groen). “Met de zonnecoach ondersteunen we de Gentse ondernemers daarin. Gent is dan ook kampioen in zonnepanelen. In geen enkele Vlaamse gemeente levert de zon meer energie dan hier.” In totaal vroegen 68 Gentse bedrijven gratis advies of begeleiding. De bedrijven die (nog) niet beslisten om effectief zonnepanelen te leggen, hebben een goed rapport achter de hand om die beslissing later nog te maken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.