Campus Etterbeek dakrenovatie

VUB investeert in zonnepanelen tijdens dakrenovatie van campus Etterbeek

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) plaats 680 zonnepanelen op het dak van campus Etterbeek. Het dak is aan renovatie toe en de universiteit maakt daarvan gebruik om de campus energiezuiniger te maken. De zonnepanelen verminderen de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk. De renovatie op zich zorgt voor een betere infrastructuur voor de zonnepanelen.

De twee acties passen binnen het Klimaatactieplan van de universiteit. De VUB wil tegen ten laatste 2050 volledig klimaatneutraal zijn. “Het plan zorgt ervoor dat onze universiteit tegen 2030 tussentijdse doelen realiseert die in lijn liggen met wat nodig is om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken”, zegt Maarten Cumps, verantwoordelijke voor het energiebeleid aan de VUB. “Een van de acties die kaderen binnen die doelen, is het installeren van zonnepanelen. De renovatie van de dakbedekking zorgt ervoor dat de zonnepanelen voor een lange tijd kunnen blijven staan, zonder dat men die moet verplaatsen om het dak te vernieuwen.”

Broodnodige renovatie

Die renovatie was broodnodig, want er was sprake van waterinfiltratie tot in de bib en lekken tot bij de isolatie. Daarom liet de VUB ruim 2800 m2 dak behandelen. Dat gebeurde in zones tot op de draagstructuur. Die zijn strategisch ingedeeld zodat ze makkelijk waterdicht te kunnen maken. Arbeiders braken onder andere het dak tot op het beton af, zogen het grind af en verwijderden de roofing. Tegelijk kreeg het dak een isolatie, om te voldoen aan de huidige isolatiestandaard, op de toplaag en een randafwerking. Die laatste is erop voorzien dat men bij gevelisolatie niet aan het dak hoeft te komen. Ten slotte werd er een witte roofing geïnstalleerd die het binnenklimaat in het gebouw koeler maakt in vergelijking met zwarte dakbedekking.

lees ook

Aangenamer en efficiënter elektrisch rijden dankzij VUB-laadtechnologie

Daardoor is het voor de studenten en het personeel minder warm tijdens de zomer en is het rendement van de zonnepanelen dankzij de lagere temperatuur op het dak hoger. Na de grondige renovatie zal de firma Earth  680 zonnepanelen installeren. Allen samen produceren ze 320 MWh per jaar, wat een equivalent van een verbruik van 100 huishoudens inhoudt. Dat zorgt ervoor dat de VUB jaarlijks 125 ton CO2 minder uitstoot. Voor de campus in Etterbeek komt dit op een vermindering van 2,2 procent van het jaarlijks elektriciteitsverbruik.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.