proximus

Proximus lanceert Eco Rating rond milieu-impact van zijn smartphones

Proximus heeft zopas het Eco Rating-label geïntroduceerd. Dit label is een goede leidraad voor consumenten die een milieuverantwoorde keuze willen maken bij de aankoop van hun nieuwe mobiele telefoon. De Eco Rating wordt berekend op basis van informatie die door de fabrikanten wordt aangeleverd, gecombineerd met een analyse op basis van 19 criteria. Elk toestel krijgt een totaalscore op 100 die de prestaties in vijf domeinen samenvat: duurzaamheid, recycleerbaarheid, herstelbaarheid, klimaatefficiëntie en een efficiënt gebruik van grondstoffen.

De Eco Rating is een geharmoniseerd beoordelingssysteem dat al in 26 landen bestaat. De rating beoordeelt de milieu-impact van de volledige levenscyclus van de mobiele telefoon: van grondstoffen, productie en transport tot gebruik en recycling. Er zijn al 16 leveranciers die de rating ondersteunen en op dit moment worden al meer dan 120 mobiele telefoonmodellen beoordeeld. En het aantal gaat in stijgende lijn.

Het Eco Rating-label werd gecreëerd door JAC (Joint Audit Cooperation), een vereniging van telecomoperatoren die de implementatie van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de productiecentra van de belangrijkste ICT-leveranciers willen beoordelen en ontwikkelen.

De Eco Rating informeert consumenten over de ecologische impact van de smartphone die ze willen kopen. Proximus koos voor het Eco Rating-label omdat het een transparante milieuscore geeft voor mobiele telefoons. Het Eco Rating-label is gemakkelijk herkenbaar. Het is terug te vinden in de webshop op proximus.be en op een informatieve display bij de beoordeelde modellen in de Proximus-winkels.

Hoe werkt de Eco Rating?

De Eco Rating wordt berekend op basis van de informatie van de fabrikanten van mobiele telefoons enerzijds, en een consistente, objectieve evaluatiemethode, gebaseerd op 19 criteria, anderzijds. Aan de hand van deze elementen wordt aan elk toestel een totaalscore toegekend. Elk getest toestel krijgt een score op 100 die de milieuprestaties weergeeft, op basis van vijf criteria.

  • Duurzaamheid: de robuustheid van de mobiele telefoon, de levensduur van de batterij en de duur van de garantie.
  • Recycleerbaarheid: is het toestel gemakkelijk te demonteren, kunnen de smartphone-onderdelen opnieuw gebruikt en/of gerecycleerd worden?
  • Herstelbaarheid: is het toestel gemakkelijk te repareren en hoe kan de levensduur verlengd en het potentieel voor herstelbaarheid, hergebruik en upgrades verbeterd worden?
  • Klimaatefficiëntie: welke is de koolstofvoetafdruk, de impact op de uitstoot van broeikasgassen?
  • Hulpbronnenefficiëntie: wat is de impact van de hoeveelheid grondstoffen die nodig zijn om de telefoon te vervaardigen? Bijvoorbeeld goud (voor de vervaardiging van elektronische componenten). Hoe hoger de score, hoe lager de impact op natuurlijke hulpbronnen.

Een leidraad voor klanten om een verantwoorde en duurzame keuze te maken

Veel merken doen al mee aan dit project, zoals Samsung, OnePlus, Nokia en Huawei. Toch hebben nog niet alle smartphonemerken en -modellen een Eco Rating. De Apple-apparaten doen jammer genoeg niet mee met het Eco Rating-initiatief.

Jim Casteele, Chief Consumer Market Officer: “Met de Eco Rating heeft Proximus een nieuwe stap gezet in het dienstenaanbod voor zijn klanten, waarmee ze hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. De Eco Rating maakt deel uit van onze ambitie om naar meer circulariteit te gaan, samen met andere initiatieven zoals het opnemen van eerlijke of refurbished telefoons in onze catalogus, of de bescherming van smartphones en hun reparatie- en recyclingproces. Dit label zal ons helpen om ons streefdoel van een net zero CO₂-uitstoot tegen 2040 te bereiken. Dit is alleen mogelijk als we duurzaamheid volledig integreren en centraal stellen in al onze zakelijke beslissingen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.