Eurowall Impact_2_Recticel

Recticel lanceert isolatieoplossingen met biocirculaire grondstoffen

Recticel Insulation kondigt de lancering aan van een reeks polyurethaanoplossingen geproduceerd met een kwart biocirculaire grondstoffen. Deze nieuwe isolatieproducten, genaamd Impact, hebben gemiddeld 43 procent minder CO2-uitstoot (ten opzichte van de standaardplaat) met behoud van de technische en thermische prestaties.

De ontwikkeling van deze nieuwe isolatieplaten maakt deel uit van de proactieve aanpak om naar net-zero te gaan in 2050, aldus Recticel in een persbericht op maandag . Het Impact-assortiment, waar de platen deel van uitmaken, is vanaf vandaag beschikbaar in België en Nederland. In een latere fase zullen de Impact-producten ook in andere Europese landen beschikbaar zijn. De isolatieplaten van het Impact-gamma bevatten 25 procent biocirculaire grondstoffen, volgens het ‘mass balance’ principe. De overgang naar volledige circulariteit in de inkoop van grondstoffen in de bouwsector zal moeten plaatsvinden.

Polyurethaan (PIR) isolatieplaten

Mass balance maakt het mogelijk om de overgang stapsgewijs te maken zonder de noodzaak van nieuwe installaties. Deze methode is gebaseerd op het mengen van fossiele en hernieuwbare grondstoffen in de bestaande productiesystemen, en de biocirculaire grondstoffen toe te wijzen aan specifieke eindproducten door middel van certificatie. De Impact‑isolatieplaten voldoen aan de normen van de International Sustainability & Carbon Certification (ISCC), een initiatief dat de traceerbaarheid en verantwoorde productie van grondstoffen garandeert.

Een PIR-plaat bestaat uit vier basisgrondstoffen: polyol, polyisocyanuraat (MDI), blaasmiddel en een bekleding. Recticel vervangt binnen de Impact-productlijn een deel van de grondstoffen van fossiele oorsprong (MDI) door grondstoffen uit restafval van biologische oorsprong zoals plantaardige frituurolie. Zo biedt het een product aan met 25% biocirculair materiaal. Door gebruik te maken van biocirculaire grondstoffen vermindert Recticel de koolstofvoetafdruk van dit product met 43 procent ten opzichte van een standaard isolatieplaat met behoud van de technische en thermische prestaties.

lees ook

Circulaire bouweconomie? Werk samen aan de ‘bigger picture’  

De eerste isolatieplaten die Recticel in dit assortiment aanbiedt, zijn Eurowall Impact en Eurothane Silver Impact. Eurowall Impact is een thermische isolatieplaat geschikt voor het isoleren van de traditionele spouwmuur. Eurothane Silver Impact is een thermische isolatieplaat voor het platte dak die kan worden toegepast met geballaste, mechanisch bevestigde en verlijmde dakbedekkingssystemen en te combineren met verschillende daken zoals staal, hout, beton en steen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.