energie-efficiente verbouwingen
20210306 - BELGIQUE, BRUXELLES: La maison en renovation de Mme De Clynen, le 6 mars 2021. © OLIVIER PAPEGNIES - (Beeld: Olivier Papegnies)

Energierenovatie is vooral goed voor de portefeuille van laagste inkomens  

Naar aanleiding Batibouw beklemtoont Embuild Vlaanderen dat je woning future-proof maken al lang niet meer stopt bij louter isoleren. Stap één is grondig asbest verwijderen; vervolgens doorgedreven energetisch renoveren en fossielvrij verwarmen en koelen. Als sluitstuk maak je het hele perceel waterrobuust met aandacht voor biodiversiteit.  

Doe geen half werk en schakel bouwprofessionals in, geeft Embuild Vlaanderen aan. Bovendien heb je zo recht op renovatiepremies. Vooral voor de lagere inkomens scheelt dat een slok op een borrel. Dankzij de renovatiesteun en tegen de huidige energieprijzen verdienen zij maandelijks bijna 90 euro netto aan een grondige energierenovatie van een halfopen bebouwing. Indien de energieprijzen opnieuw een hoog peil zouden bereiken, loopt dat zelfs op tot meer dan 200 euro netto per maand.  

Asbestvrije energierenovatie  

Sinds eind vorig jaar gaat de verkoop van een woning gepaard met een asbestattest dat een asbestdeskundige aflevert. Dat attest helpt je asbest te verwijderen vooraleer je begint te renoveren. Want maar liefst 65% van de verkochte woningen bevat, volgens een analyse van de OVAM, asbest en het komt voor in meer dan 3.500 verschillende toepassingen. Reden te meer om een professional in te schakelen voor het veilig en grondig verwijderen ervan, want door de toenemende verwering nemen de gezondheidsrisico’s toe. Ook voor asbestverwijdering heb je recht op een premie van 8 euro/m².  

Wie sinds januari 2023 een energieverslindende woning koopt, moet verplicht binnen de vijf jaar een energierenovatie tot label D doorvoeren. Maar Embuild Vlaanderen verwacht dat huishoudens nu al veel beter zullen willen doen dan de huidige vereiste. Want de Vlaamse overheid legt opeenvolgend in 2028 en 2035 de lat steeds hoger voor energierenovaties om finaal label A op te leggen voor woningen in 2040 en voor appartementen in 2045.  

Concreet voorbeeld van renovatie tot label A 

In een gemiddelde Vlaamse halfopen bebouwing en tegen de huidige energieprijzen besparen de laagste inkomens met dakisolatie, gevelrenovatie, nieuw schrijnwerk, nieuwe fossielvrije) verwarming & koeling en zonnepanelen 460 euro per maand. Daar staat een maandelijkse kostprijs tegenover van 371 euro. Dat bekent tegen de huidige energieprijzen een nettowinst per maand van bijna 90 euro. Mochten de energieprijzen opnieuw stijgen, kan dat oplopen tot meer dan 200 euro. 

In onderstaande vergelijking zie je dat de verschillende renovatiepremies en ‘Mijn verbouw lening’ voor de laagste inkomens het verschil maken. De hoogste inkomens verdienen met een energierenovatie (inclusief premies naargelang inkomen) stelstelmatig hun investeringen terug. Bij hoge energieprijzen zoals een aantal maanden terug, boekt ook deze groep nettowinst met een energierenovatie.  

Energierenovatie tot label A bij laagste inkomenscategorie
Energierenovatie tot label A bij hoogste inkomenscategorie

 
Groenblauwpeil  

Naast je woning kan je het hele perceel klimaatbestendig maken. Samen met het departement Omgeving en VLARIO heeft Embuild Vlaanderen daarom www.groenblauwpeil.be gelanceerd. Daar krijg je voor je perceel een score rond de waterrobuustheid en de biodiversiteit.  De blauwe score geeft weer in welke mate je regenwater op jouw perceel opvangt, vasthoudt en nuttig gebruikt. Nu kan je bovendien jouw ideale regenwaterput berekenen. Terwijl de groene score onder meer peilt naar de biodiversiteit en luchtkwaliteit in je tuin. Planten en bomen zorgen immers voor zuivere lucht en bieden verkoeling. Daarbij krijg je meteen heel wat tips om je perceel klimaatbestendiger te maken. 

lees ook

Is renovatieverplichting gamechanger voor verouderd woonpatrimonium?

“Batibouw (nog tot 19 maart) blijft de inspiratiebron voor wie op zoek is naar ideeën en oplossingen op maat van haar of zijn nieuwe woning. Dat gaat onder andere van energie-oplossingen en materialenkeuze tot fossielvrije installaties, natuurtechnische ingrepen en de waterhuishouding van je perceel”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.