Bouwaannemer Circl lanceert zichzelf als specialist in circulaire (ver)nieuwbouw die radicaal duurzame, digitale en betaalbare woningen vanaf nu op commerciële schaal aanbiedt in België.
Circl groeide dit jaar uit tot een heuse onderneming na een onderzoeksfase in samenwerking met de KU Leuven, Buildwise, Embuild, Kamp C en enkele buitenlandse universiteiten. De circulaire aannemer is een dochter van de groep Vanhout/Besix en lanceert een circulair, duurzaam en digitaal concept aan voor (ver)nieuwbouw: van ontwerp tot volledig afgewerkte woning. De onderneming wil duurzaam wonen toegankelijk en betaalbaar maken voor het grote publiek. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele kreeg de eer om Circl officieel voor te stellen.
Potentieel voor verduurzaming
De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de collectieve CO2-uitstoot, 50 procent van de energieconsumptie en een derde van het waterverbruik. Het grondstoffenverbruik en de berg aan bouw- en sloopafval zijn niet eens meegerekend. Dat zijn serieuze cijfers en daar lijkt niet meteen verandering in te komen. Toch is er volgens Circl goed nieuws in die zin dat we er ons steeds meer bewust van worden. Ook de sector komt langzaam maar zeker in beweging, met meer aandacht voor energiezuinig en duurzaam bouwen.
Voorlopig blijft de impact eerder beperkt, omdat duurzaam meestal gepaard gaat met duurder. Daar wil Circl met het aanbod van circulaire sleutel-op-de-deurwoningen op commerciële schaal een antwoord op bieden. “We maken circulair bouwen waarbij we materialen hergebruiken en hun waarde behouden, voor het eerst toegankelijk en betaalbaar voor het grote publiek”, zegt oprichter en CEO van Circl Wim Pieters. “Ons concept is naast duurzaam ook snel. Een offerte krijgt de klant binnen de dag en tussen bouwvergunning en oplevering zitten maximaal zes weken.”
Doorgedreven efficiëntie
De initiële kost van het concept ligt volgens Circl licht hoger dan bij een klassieke woning. “Daartegenover staat dat de Total Cost of Ownership (TCO) op termijn aanzienlijk lager ligt. Door die competitieve prijzen mogelijk te maken is maximaal doorgedreven efficiëntie het codewoord. Over alles is goed nagedacht. Zo winnen we bijvoorbeeld aan vloeroppervlakte door onze compacte technische module en slimme wandsystemen. Doordat de woningen modulair zijn, kunnen ze ook vlot gedemonteerd of aangepast worden om ze te verkleinen of er net een verdieping bij te plaatsen, zonder verlies van materiaal.”
De minister is alvast fan van het concept. “De bouwsector biedt een enorm potentieel om onze samenleving te verduurzamen en heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van circulariteit. Dit is essentieel gezien de uitdagingen op de woonmarkt. Enerzijds moeten we blijven zorgen voor betaalbare en kwalitatieve huisvesting en anderzijds moeten we ook inzetten op duurzaamheid om onze klimaatdoelstellingen te halen. Om dat te bereiken zullen we meer aandacht moeten hebben voor circulariteit en veranderingsgericht bouwen. Initiatieven zoals Circl kunnen een katalysator zijn voor de uitbreiding en vernieuwing van ons sociaal woningaanbod.”
lees ook
160 circulaire bouwprojecten dankzij Green Deal Circulair Bouwen
Online bestellen
Volgend jaar wil Circl door middel van een innovatieve online tool een huisconfigurator aanbieden zoals je vandaag al een auto online kan configureren. Door middel van een aantal parameters in te geven zoals bouwoppervlakte, situatie (open, halfopen, gesloten) en bouwstijl gaat de tool aan de slag met je huis. Daarna kan je naar wens herschikken.
Deze tool op zich is al behoorlijk revolutionair, maar Circl gaat een stap verder. Tijdens de configuratie kan je live zien wat de prijs is van je woning. Naargelang je andere opties en modules kiest, verandert de prijs in realtime. Pieters: “Het doel is om een woning te kunnen zetten in vier weken tijd, na goedkeuring van de bouwvergunning.”
Modulaire elementen hebben is één, maar de online configurator is het hart van Circl. Hiermee willen ze het complexe verhaal van schets tot realisatie vereenvoudigen en vooral de verrassingen eruit halen. “De prijs die wordt getoond in de configurator, is de prijs die je betaalt. Geen verrassingen achteraf zoals nu vaak het geval is dat je boven het budget gaat. Alles is transparant en duidelijk”, zegt Pieters.