haven antwerpen containers

Schonere schepen krijgen korting bij Port of Antwerp-Bruges

Schonere binnenschepen krijgen korting in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Hoe meer milieu-inspanningen, hoe hoger de korting. De Port of Antwerp-Bruges werkt daarvoor samen met de Stichting Green Award. Die quoteert de schepen op inspanningen die verder gaan dan de wettelijke vereisten op het vlak van veiligheid en milieu.

Schepen die bij die audit een goede score halen, krijgen in Port of Antwerp-Bruges automatisch korting op de havenrechten. Het label ‘Goud’ levert 10 procent korting op, ‘Platina’ zelfs 15 procent. Op dit moment hebben al meer dan 150 binnenschepen die de havens aandoen een van beide labels.

Transparantie

Voor de binnenschippers vermijdt het systeem een hoop papierwerk: een label biedt drie jaar een duidelijke en transparante score. Zo hoeven ze niet in elke haven opnieuw hun inspanningen te bewijzen en dat scheelt een hoop papierwerk. Ook voor de havens biedt de certificering zekerheid, zegt havenschepen van de stad Antwerpen en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Port of Antwerp-Bruges Annick De Ridder.

lees ook

Antwerpse haven heeft wereldprimeur beet met sleepboot op waterstof

“De samenwerking met Green Award maakt het mogelijk om de duurzaamheidsinspanningen die binnenvaartondernemers leveren transparant in kaart te brengen”, zegt De Ridder. “Als haven zetten we vol in op verduurzaming en daarom zorgen we voor de nodige ‘nudging’.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.