De Antwerpse haven pakt uit met een wereldprimeur. De Hydrotug 1 is de eerste sleepboot op waterstof en is klaar om ingezet te worden in het Antwerpse havengebied. De baanbrekende ontwikkeling speelt een cruciale rol in de inspanningen van Port of Antwerp-Bruges om de eigen vloot groener te maken en zelf tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. De Hydrotug is het werk van CMB.TECH, het bedrijf dat een internationale voortrekkersrol speelt in de transitie naar schepen aangedreven voor een milieuvriendelijke brandstof.
De motoren van de sleepboot Hydrotug 1 verbranden waterstof in combinatie met traditionele brandstof. Het schip gebruikt hiervoor (als eerste in de wereld) BeHydro V12 dual fuel motoren die elk 2 megawatt leveren. De nabehandeling voldoet volgens de Antwerpse haven aan de nieuwe EU emissienormen. Door het gebruik van schone brandstof vermindert het verbruik van traditionele brandstoffen met 65 procent, wat tegelijk een vermindering van emissies met zich meedraagt. De Hydrotug 1 slaat 425 kg gecomprimeerde waterstof. De boot elimineert de jaaruitstoot gelijk aan die van 350 auto’s.
Potentieel van waterstof
De investering in de Hydrotug 1 is volgens de Antwerpse haven een noodzaak. “Waterstof is één van de sleutels tot een economie en samenleving met een minimale impact op het klimaat”, zegt Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Brugge. “Het is een van de grondstoffen, energiebronnen en brandstoffen van de toekomst. Port of Antwerp-Bruges wil zijn potentieel ten volle benutten en engageert zich als actieve pionier in de waterstofeconomie op Europese schaal. Met de Hydrotug 1 willen we een brond van inspiratie zijn en een voorbeeld voor andere havens.”
lees ook
Federale overheid pompt 250 miljoen euro in waterstofnet
“Dit is het grootste waterstofschip ter wereld, en het is ‘made in Europe’. We zijn blij en dankbaar dat Port of Antwerp-Bruges onze partner is”, glundert Alexander Saverys, CEO van cleantechtbedrijf CMB.TECH. “We delen hetzelfde engagement om de scheepvaart koolstofvrij te maken en technologie te demonstreren die schaalbaar is”. Ook de Antwerpse havenschepen Annick De Ridder is verheugd met de primeur. “De haven koestert de ambitie om als ‘green port’ en pionier dé energiepoort van Europa te worden. Waterstof vervult in die ambitie een belangrijke rol. Dit is een mooi verhaal van Vlaamse samenwerking, met naast de Antwerpse link ook één met Oostende waar het waterstofgedeelte is afgewerkt. De motoren werden geproduceerd in Gent en de sleeplier is afkomstig uit Zeebrugge.”