Slechts een derde van Belgische bedrijven is grotendeels circulair

Slechts een derde van Belgische bedrijven is grotendeels circulair

Uit onderzoek van Milgro blijkt dat de meeste Belgische organisaties nog ver verwijderd zijn van circulaire bedrijfsvoering. Gebrek aan urgentie, hoge kosten en tegenstrijdige regelgeving vormen de belangrijkste drempels.

Ambities botsen op praktische obstakels

Slechts 37 procent van de Belgische bedrijven geeft aan grotendeels of volledig circulair te zijn. Dat blijkt uit een bevraging bij 153 Belgische besluitvormers, uitgevoerd in opdracht van afval- en grondstoffenmanager Milgro. Hoewel veel organisaties duurzaamheid belangrijk vinden, blijft de structurele implementatie van circulaire principes achter.

lees ook

Op naar 65 procent: haalt België de Europese doelstelling? 

De drie grootste obstakels die bedrijven ervaren zijn: gebrek aan interne urgentie of draagvlak (25%), de hoge kostprijs van circulaire oplossingen (21%) en tegenstrijdige of onduidelijke regelgeving (17%). Volgens Milgro loopt vooral de overheid daarbij achter, wat de circulaire transitie afremt.

Toch leeft er ook ambitie. Ongeveer één derde van de ondervraagde bedrijven wil binnen vijf tot tien jaar grotendeels circulair werken. Vandaag zetten bedrijven vooral in op afvalreductie (76%), duurzaam inkopen (64%) en hernieuwbare energie (53%). Daarnaast wordt er gewerkt aan het hergebruiken of refurbishen van producten (43%), het gebruik van gerecycleerde materialen (50%) en ketensamenwerking (33%).

Gebrek aan inzicht in circulariteit belemmert vooruitgang

Een belangrijke hindernis blijkt ook het gebrek aan meetbaarheid. Zo hanteert 20 procent van de bedrijven nog geen enkele circulaire KPI, en 31 procent geeft aan nood te hebben aan meer kennis over geschikte meetmethoden. Bij organisaties die wel KPI’s gebruiken, ligt de nadruk vooral op afvalreductie (61%), CO₂-uitstoot bij productie (47%) en productlevensduur (36%).

Volgens Milgro moeten bedrijven die nog geen actie ondernemen dringend een strategie uitstippelen. Wie vandaag niet start, loopt volgens het bedrijf het risico om zowel economische als ecologische nadelen te ondervinden én de Europese doelstelling van een circulaire economie tegen 2050 niet te halen.

lees ook

Out of Use: pioniers in circulair denken

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.