De CEO’s van meer dan vijftig bedrijven roepen de nieuwe EU-Commissie op om vast te houden aan het klimaatdoel van uitstootloze auto’s tegen 2035. De doelstelling geeft de sector de zekerheid die broodnodig is om de transitie tot een goed einde te brengen, zeggen onder meer Volvo, Maersk en Uber.
De EU heeft zichzelf tot doel gesteld om na 2035 enkel nog uitstootloze modellen op de markt toe te laten. Maar autofabrikanten voeren de druk op om die doelstellingen te versoepelen. Ruim vijftig bedrijven willen nu tegengewicht bieden.
De doelstelling is “haalbaar en noodzakelijk”, schrijven de ceo’s van bedrijven als Volvo Cars, Maersk, Uber en Ayvens.
Massaal geïnvesteerd
“De doelstelling voor 2035 geeft een duidelijke richting aan waarmee wij, bedrijven en alle andere belanghebbenden, ons kunnen richten op het leveren van de vereiste transformatie”, leest de verklaring. “Het biedt ook de broodnodige investeringszekerheid over de toekomst van de auto-industrie in Europa.”
Bij de ondertekenaars zijn ook fabrikanten van elektrische auto’s zoals Polestar en Rivian en grote elektriciteitsbedrijven. Ze zeggen zich sterk in te zetten voor de klimaatneutraliteitsdoelstelling van de EU tegen 2050 en wijzen erop dat veel bedrijven massaal hebben geïnvesteerd om die te verwezenlijken.
Stabiliteit
Om de transformatie mogelijk te maken die nodig is, hebben CEO’s en leidinggevenden behoefte aan regelgevende stabiliteit, zegt ook Dominic Phinn, hoofd transport bij Climate Group.
“Hun boodschap aan de nieuw benoemde EU-beleidsmakers is: ‘Laat ons niet in de steek.’
Twijfelen over de overeengekomen uitfasering van de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotoren in 2035 zou hun investeringen, hun doelstellingen voor een CO2-vrij wagenpark en uiteindelijk de klimaatneutraliteitsdoelstelling van de EU in gevaar brengen”, zegt hij.
lees ook
Electra omarmt Uber in nieuw snelladerproject
Uitvoeren wat is overeengekomen
In plaats van de doelstelling opnieuw in vraag te stellen, kunnen de inspanningen zich beter richten op de uitvoering van wat al is overeengekomen, zeggen de bedrijven.
Dat betekent een gericht industrieel beleid, investeringsondersteuning voor een duurzame lokale batterijproductie, de uitrol van een laadnetwerk en schone stroomproductie, de vergroening van bedrijfsvloten en de omscholing van werknemers voor de elektrische transitie.
Auto’s en bestelwagens zijn goed voor meer dan 13 procent van de totale broeikasgasemissies in de EU. De CO2-uitstoot van auto’s is tussen 2000 en 2019 met 6 procent gestegen.