De mode-industrie heeft een grote impact op het milieu en de maatschappij, maar een duurzame transitie blijkt voor veel bedrijven complex. De Universiteit Antwerpen coördineert het Europese project Just Fashion, dat kmo’s in de sector helpt om circulair, eerlijk en inclusief te werken.
Duurzame transformatie met Just Fashion
De mode-industrie is goed voor 10% van de wereldwijde CO₂-uitstoot en verbruikt een aanzienlijk deel van de chemische stoffen en kunststoffen die wereldwijd worden geproduceerd. Fast fashion leidt bovendien tot overproductie en verspilling van natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast is de toeleveringsketen vaak niet transparant, wat duurzame en ethische verbeteringen bemoeilijkt.
Just Fashion, een door de Europese Commissie gesteund Horizon-project, wil hier verandering in brengen. Onder leiding van de Universiteit Antwerpen en in samenwerking met twintig Europese partners, waaronder de European Fashion Alliance en Flanders DC, ondersteunt het project kleine en middelgrote modebedrijven bij hun transitie. Zes bedrijven in verschillende landen krijgen vaardigheden, tools en begeleiding om hun bedrijfsmodellen duurzamer te maken, elk met een focus op een ander aspect van circulariteit.
Technologie en regelgeving als drijfveren
Het project helpt modebedrijven ook bij het naleven van Europese klimaatdoelen. De EU streeft ernaar om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te zijn, en de mode-industrie moet zich hierop aanpassen. Just Fashion zet AI-tools in om bedrijven proactief te laten inspelen op nieuwe regelgeving.
Volgens professor Annick Schramme van de Universiteit Antwerpen richt Just Fashion zich niet alleen op vergroening, maar ook op het ondersteunen van levensvatbare circulaire bedrijfsmodellen, het stimuleren van creativiteit en het bevorderen van inclusieve maatschappelijke praktijken. Door bedrijven praktische tools en kennis aan te reiken, wil het project de mode-industrie helpen verduurzamen zonder economische groei in gevaar te brengen.
lees ook