hergebruik kleding tweedehands recyclage

Duurzaamheidsrapport mode-industrie vertoont veel rode cijfers

Het nieuwste rapport van Remake laat zien dat de mode-industrie anno 2024 nog heel vaak ondermaats scoort op zaken als traceerbaarheid van de producten of milieuvriendelijkheid. Overproductie blijft een hardnekkig probleem en moordende concurrentie een excuus om niet te investeren in correcte lonen of duurzaamheid.

Remake is een non-profit die nagaat hoe de grootste modebedrijven ter wereld scoren op zaken als correcte verloning voor arbeiders in de mode tot de milieu-impact van de sector. In hun nieuwste rapport, Fashion Accountability Report 2024, worden de prestaties van 52 grote modebedrijven gemeten op zes belangrijke gebieden: traceerbaarheid, lonen en welzijn, commercieel beleid, grondstoffen, milieurechtvaardigheid en bestuur.

Beloftes niet ingelost

Remake had al multinationals zoals H&M, LVMH en Inditex – het bedrijf achter modemerken zoals Zara en Pull & Bear- op de radar staan en daar werden dit jaar vijf nieuwelingen aan toegevoegd: winkelketen C&A, het Amerikaanse outdoormerk Cotopaxi, warenhuisketen Macy’s, shapewear- en kledingmerk Skims en het Chinese online modeplatform Temu. In de weging van Remake kunnen bedrijven een maximumscore van 150 punten verzamelen op de zes onderdelen in totaal. Toch bleek, net als vorig jaar, dat de 52 onderzochte bedrijven gemiddeld maar 14 punten op 150 hebben gescoord.

Een score wordt gegeven op basis van getoonde prestaties op een bepaald onderdeel in het afgelopen jaar. Vaak zijn er al best veel beloftes gemaakt door bedrijven, maar blijkt bij de beoordeling dat die toch niet werden ingelost. Remake erkent dat sommige bedrijven tonen dat ze welwillend zijn om meer inspanningen te leveren en rechtvaardiger en duurzamer te worden maar ze “tegen een sterke stroom moeten inzwemmen.”

lees ook

JBC breidt tweedehandskleding uit naar elke winkel

Overproductie

Overproductie blijkt onder meer nog steeds de kern van het probleem, blijkt uit het rapport. “Zonder een bewuste vermindering van de jaarlijkse productie van kledingstukken, zullen zelfs een samengaan van initiatieven voor circulariteit, meer energie-efficiëntie en het beter gebruik van materialen onvoldoende zijn om de klimaatvoetafdruk van de mode en de nadelige gevolgen voor de werkgelegenheid effectief te verminderen”, luidt de conclusie.

Geen enkel bedrijf kan aantonen dat de productie mindert en als er al sprake is van initiatieven zoals hersteldiensten, tweedehandsverkoop of verhuurprogramma’s, heeft dat klaarblijkelijk geen impact op de productie. “De weinige bedrijven die hun jaarlijkse productievolumes bekendmaken, melden allemaal opeenvolgende stijgingen van jaar tot jaar”, aldus de auteurs.

Competitie

Een ander probleem voor Remake is dat de mode-industrie haar emissiereductiedoelstellingen niet haalt. “Weinig bedrijven hebben aangetoond dat ze CO2-reductie in hun toeleveringsketens financieren en bestaande investeringen worden niet opgeschaald met de snelheid die nodig is”, leest het rapport. Volgens de opstellers van dat document maakt de bijzonder competitieve sfeer die er heerst onder leveranciers dat er voortdurend in de kosten wordt gesneden. De uiteindelijke dupe zijn de productiearbeiders én de duurzaamheid.

lees ook

45% van Primark-kleding bevat gerecycleerde of duurzame materialen

Op vlak van inspanningen voor betere verloning scoren tien van de 52 bedrijven geen enkel punt. Ook wat de traceerbaarheid van mode-items betreft scoren veel bedrijven nog ondermaats. Waar voor dit onderdeel op het Remake-scorebord tot 8 punten te verdienen vielen, scoorden in totaal 19 bedrijven geen enkel punt. Onder hen grote namen zoals Burberry, Primark, Disney en Chanel. Net als elk jaar geeft Remake de modebedrijven de kans om in extra informatie te voorzien zodat scores nog kunnen bijgesteld worden voor de publicatie van het rapport. In totaal 24 bedrijven konden hun eindscore verhogen door aanvullende informatie openbaar te maken. Onder hen zijn merken als Abercrombie & Fitch, C&A, Everlane, Gap, H&M, Levi Strauss, LVMH, Puma en Victoria’s Secret.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.