Het nieuwe systeem moet een gebruiksvriendelijke, efficiënte en toekomstgerichte oplossing worden tegen zwerfvuil.
De Vlaamse regering besliste vorige week om de strijd tegen zwerfvuil op te drijven met een innovatief systeem van digitaal statiegeld. Dat systeem is uitgewerkt na een uitgebreide studie van PwC. De sector van bedrijven die verpakte producten op de markt brengt, vertegenwoordigd door Comeos, Fevia en Fost Plus, maakt zich sterk dat het digitaal statiegeld zo snel mogelijk uitgerold kan worden. De sector roept tegelijk de Waalse en Brusselse deelregeringen op om ook in te zetten op digitaal statiegeld.
Verpakking scannen
Het principe van digitaal statiegeld is vrij eenvoudig. Op elke verpakking zal een QR-code staan die de gebruiker scant op het moment dat het product in de pmd-zak verdwijnt. De sector engageert zich al jaren in de strijd tegen zwerfvuil en willen met dit systeem de lat nog hoger leggen. Comeos, Fevia en Fost Plus werkten samen met PwC een haalbaarheidsstudie uit voor een innovatief, digitaal statiegeldsysteem voor recyclage.
“Met dit systeem moet de grote meerderheid van consumenten, die al 25 jaar hun blikjes en flesjes netjes in de blauwe zak steken, hun gedrag niet omgooien. Met deze beslissing zet de Vlaamse regering het comfort van de burger centraal”, zegt Valerie Bruyninckx, PR manager bij Fost Plus in een persbericht. De QR-code scannen kan zowel met de smartphone als met een thuisscanner. Op die manier kan de consument aantonen dat de verpakking correct is weggegooid. Dat zal trouwens ook kunnen in openbare (blauwe) vuilnisbakken. Via onder andere geolokalisatie kan eventuele fraude worden tegen gegaan.
Investering verpakkend bedrijfsleven
Comeos en Fevia benadrukken dat de invoering van dit systeem een ‘aanzienlijke investering’ vraagt van de bedrijven die drankverpakkingen op de markt brengen, terwijl ze zelf ‘al jaren kampen met een lasagne aan taksen en zwaar zijn getroffen door de kostencrisis. De sector wil zich engageren om de snelle uitrol van digitaal statiegeld te ondersteunen, maar roept op om dat te doen in overleg met de betrokken sectoren, vanuit een gecoördineerde, globale aanpak en zonder extra lasten voor de bedrijven.
“Als onderdeel van een geïntegreerde aanpak van zwerfvuil kan digitaal statiegeld ons land aan de Europese top houden op het vlak van inzamelen en recycleren van drankverpakkingen”, gaat Bruyninckx verder. Volgens de studie van PwC is het de meest effectieve en voor de consument meest gebruiksvriendelijke manier om ook de verpakkingen die vandaag nog ontsnappen in het zwerfvuil in te zamelen voor recyclage. Elke woning, elke blauwe zak en elke openbare (blauwe) vuilnisbak wordt hierdoor een inzamelpunt van statiegeld flessen en blikjes.”