ev laden laadpalen

Vlaanderen krijgt 10.789 extra publieke laadpunten

De bijkomende (semi) publieke laadequivalenten zijn het resultaat van een tweede projectoproep van Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters. De doelstelling blijft om tegen 2025 aan 35.000 laadpunten te komen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) heeft bekend gemaakt dat er de komende twee jaar 10.789 extra laadpunten bij komen in Vlaanderen. Het is de ambitie van de minister om tegen 2025 over 35.000 publieke of semipublieke laadpunten te beschikken in Vlaanderen. Daarvoor zet het departement in op drie pijlers: thuis laden, onderweg laden en op het werk laden. Vlaanderen telt op dit moment ruim 16.000 laadequivalenten.

Projectoproep

Net als vorig jaar richtte de CPT (Clean Power for Transport)-oproep voor 2022 zich vooral op laadinfrastructuur op privaat domein, die publiek toegankelijk is. Vooral bedrijven dienden een aanvraag in en zijn blijkbaar bereid om te investeren in de infrastructuur die ze openstellen voor het brede publiek. Concreet gaat het om kleine handelaars, grotere supermarktparkings, bedrijfsparkings, klassieke tankstations en andere strategisch gelegen locaties.

“Om de versnelde elektrificatie van het wagenpark te ondersteunen, is een voldoende aanbod aan laadinfrastructuur onontbeerlijk”, zegt minister Peeters. “Ik ben blij dat er meer bedrijven projectvoorstellen hebben ingediend dan vorig jaar. Dat betekent dat de privésector mee de omslag aan het maken is. Bovendien zijn er heel wat projecten bij die focussen op ultrasnel laden.”

Trend naar ultrasnelladers

In de projectvoorstellen komt een duidelijke trend naar voor wat betreft investeringen in ultrasnelladers (zie grafiek). Meer dan de helft van de bijkomende laadpunten, 2.886 om exact te zijn, vallen onder de categorie van ultrasnelladers. Dat zijn laders met een groot vermogen die ervoor zorgen dat een wagen in amper 15 minuten voor het grootste deel is opgeladen. Dat helpt om bezorgdheden te voorkomen om niet op tijd een laadpaal te vinden.

“In totaal kregen 254 projecten groen licht, goed voor 10.789 extra (semi) publieke laadpunten die de komende twee jaar over Vlaanderen worden geïnstalleerd”, gaat de minister verder. Vanuit Vlaanderen stellen we hiervoor een financiële bijdrage van bijna tien miljoen euro ter beschikking. Een gelijkaardige oproep in 2021 leverde 9.800 laadpunten op. Deze projecten zijn al volop in uitvoering en moeten uiterlijk tegen november 2023 zijn gerealiseerd.”

Een lijst met laadpaalequivalenten per provincie en gemeente is hier raadpleegbaar.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.