Een nieuw bemalingsbeleid in Vlaanderen verplicht bouwheren en aannemers om opgepompt grondwater maximaal lokaal te hergebruiken of opnieuw in de bodem te brengen. Dat moet waterverspilling bij bouwwerven tegengaan en de druk op het grondwater verlagen.
Hergebruik wordt de norm
Op bouwwerven is het vaak nodig om grondwater tijdelijk op te pompen om droog te kunnen werken. Tot voor kort werd dat water meestal afgevoerd via de riolering of lokale waterlopen. De nieuwe regels stellen nu dat herinfiltratie of hergebruik de standaard wordt. Enkel als dit technisch niet mogelijk is of als de waterkwaliteit onvoldoende is, mag het water nog geloosd worden.
Bouwheren en aannemers moeten hun bemalingspompen voortaan efficiënter aansturen en nagaan hoe het opgepompte water een tweede bestemming kan krijgen. Mogelijkheden zijn onder meer het besproeien van landbouwgewassen, het onderhoud van sportvelden of gebruik op de werf zelf.
Minister van Omgeving Jo Brouns benadrukt het belang van kringloopsluiting. “Opgepompt water krijgt voortaan zoveel mogelijk een tweede leven. Zo gaan we spaarzaam om met een kostbare hulpbron.”
Draagvlak in de sector
De bouwsector steunt de nieuwe regels, al wijst Embuild Vlaanderen erop dat samenwerking in de ontwerp- en voorbereidingsfase cruciaal wordt. Minder oppompen door peilgestuurde bemaling blijft de eerste stap, maar als dat niet mogelijk is, moet tijdig gezocht worden naar manieren om het water lokaal vast te houden of her te gebruiken.
De nieuwe verplichtingen maken deel uit van een bredere Vlaamse strategie tegen droogte. Gemeenten ervaren steeds vaker kritiek van burgers als bemalingswater verloren gaat tijdens droge periodes. Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten kunnen de regels helpen om beter om te gaan met publieke bezorgdheid én schaarse waterreserves.
In Hoeilaart wordt de aangepaste aanpak al toegepast. Tijdens rioleringswerken wordt daar via retourbemaling dagelijks zo’n 700 kubieke meter grondwater opnieuw geïnfiltreerd. Ook wordt proper bronwater dat voorheen naar de riool liep, voortaan rechtstreeks naar de IJse geleid. Die lokale rivier kampt in de zomer geregeld met droogte, en zou zo beter gevoed worden.
Met deze maatregelen wil Vlaanderen bouwactiviteiten en waterbeheer duurzamer op elkaar afstemmen.
lees ook
Voedingsbedrijven zetten gezuiverd afvalwater in als irrigatiewater voor landbouw