vehicul2home

Volkswagen lanceert software waardoor elektrische auto als thuisbatterij kan dienen

Verschillende modellen van Volkswagen ondersteunen bi-directioneel laden waardoor de opgeslagen energie van de autobatterij kan fungeren als thuisbatterij. Om dat mogelijk te maken heeft Volkswagen een software-update uitgebracht. Op dit moment werkt de zogenaamde ‘Vehicule to Home’ (v2h)-functie alleen met de thuiscentrale van HagerEnergy.

Beide bedrijven zijn in Zweden een proefproject gestart waarbij een hele woonwijk is voorzien van voertuigen en de bijhorende laadinfrastructuur. Het gaat om enkele modellen van de ID.-familie. “We geven actief vorm aan de energietransitie met producten en diensten waarin de elektrische auto centraal staat”, zegt Imelda Labbé van Volkswagen. “De nieuwe bi-directionele laadfunctie is een nieuw serviceaanbod afgestemd om de behoeften van onze klanten. Op deze manier kunnen ze niet alleen besparen op energiekosten, maar leveren ze ook een belangrijke bijdrage aan het duurzaam energiegebruik.”

Thuisbatterij op wielen

ID.-modellen met de 77kWh-batterij (netto) zullen de bi-directionele laadfunctie kunnen gebruiken om thuis elektriciteit op te slaan. Oudere voertuigen zullen dat ook kunnen, zodra Volkswagen een software-update heeft gelanceerd. Op dit moment geldt de functie alleen voor nieuwe voertuigen. Dankzij de hoge opslagcapaciteit kan een huis ook op meerdere bewolkte dagen of ’s avonds van zonne-energie worden voorzien. De klanten beslissen zelf of ze, wanneer de zonnepanelen niet produceren, kiezen voor netstroom of elektriciteit halen uit de autobatterij.

lees ook

VAB schakelt volledig elektrische interventievoertuigen in

De functie is echter niet onbeperkt bruikbaar. Wanneer de auto meer dan 10.000 kWh heeft teruggeleverd, of wanneer er gedurende 4.000 uur is terug geleverd, dan stopt het verhaal. Volgens Tweakers is niet niet duidelijk waarom dit zo is. De elektrische auto kan ook geen stroom terug leveren wanneer het batterijniveau lager is dan twintig procent. Logisch, want de auto moet nog kunnen rijden ook. Door energie terug te kunnen geven, stelt Volkswagen dat elektrische auto’s in de toekomst het energienet mee kunnen stabiliseren. De elektrische auto’s kunnen stroom die ze niet nodig hebben terug leveren aan het thuisnet van de klant (vehicle to home) en dus een netstabiliserende functie kunnen aannemen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.