VW ID.GTI

Volkswagen investeert in duurzame (fiets)mobiliteit

De Volkswagen Groep heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in haar vier toonaangevende technologieplatforms (batterijen, mobiliteit, ontwikkeling en software). Ze richt zich ook op zeer aantrekkelijke extra winstmogelijkheden als onderdeel van hun transformatie van een traditionele autofabrikant naar een geïntegreerde mobiliteitsaanbieder door hun duurzame mobiliteitsactiviteiten verder uit te breiden.

CEO Oliver Blume zei tijdens de persconferentie van de Groep op IAA Mobility in München dat ze goede vooruitgang boeken en sneller dan gepland. Volkswagen heeft belangrijke strategische richtingen vastgesteld en succesvolle resultaten geboekt in de transformatie volgens het tienpuntenplan. Dat plan is een strategisch kader dat de belangrijkste actiegebieden definieert voor de transformatie van de Groep. De vier technologieplatforms van het bedrijf spelen hierbij een integrale rol. De Groep heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in elk van deze gebieden, die ze presenteren op IAA Mobility.

Ontwikkeling en creaties

Ontwikkeling van nieuwe (elektrische) auto’s is en blijft een integraal onderdeel van het DNA van de Groep. “We hebben expertise in dit gebied en onderscheiden ons hiermee van de rest van de industrie, wat ons een concurrentievoordeel en schaalvoordelen geeft”, aldus Blume. Met de Modular Electric Drive Matrix (MEB) was het bedrijf een van de eersten die hun platformstrategie naar het elektrische tijdperk overbrachten. De Groep blijft deze platformen verbeteren, zoals te zien is bij nieuwe modellen zoals de Volkswagen ID.7 met een bereik van maximaal 700 kilometer.

In 2024 wordt het tweede elektrische platform van de Groep gelanceerd: Premium Platform Electric (PPE), ontwikkeld door Audi en Porsche. Het biedt een krachtige en efficiënte elektrische aandrijflijn en innovatieve batterij- en laadbeheertechnologie. De Audi Q6 e-tron wordt het eerste voertuig op dit platform en markeert een grote stap in de elektrificatie van het modelaanbod. Op middellange termijn zal de Volkswagen Groep overschakelen naar het Scalable Systems Platform (SSP) als de enige toekomstige ruggengraat met geïntegreerde elektrische en elektronische architectuur. Dit biedt schaalvoordelen en kostenbesparingen.

Investeringen in fietsleasing

Het bedrijf richt zich ook op batterij- en oplaadtechnologie om elektrische mobiliteit betaalbaar en winstgevend te maken. Ze zijn in gesprek met Mahindra als een belangrijke samenwerkingspartner voor het delen van technologie. Daarnaast breidt de Groep haar software-expertise uit en wil ze een leider worden in gebruikerservaring. Ze zetten in op softwareontwikkeling, strategische partnerschappen en efficiënte licenties.

lees ook

VAB schakelt volledig elektrische interventievoertuigen in

Tot slot investeert Volkswagen in duurzame mobiliteit, zoals fietslease, en bouwt ze een mobiliteitsplatform op in samenwerking met Europcar om aan de groeiende vraag naar duurzame mobiliteit te voldoen. Ze willen Europa’s grootste fabrikantseigen financier van tweewielers worden en nieuwe klantensegmenten aantrekken. Daarvoor kiest VW voor een investering in Bike Mobility Services, een Nederlandse speler op vlak van fietsleasing. Volgens de autobouwer groeit die markt razendsnel omdat veel bedrijven de mobiliteitsdiensten voor hun medewerkers willen uitbreiden. Daarom wil de groep de grootste fabrikanteigen financier van tweewielers in Europa worden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.