woon-werkverkeer,fiets,pendelfonds

Pendelfonds moet zorgen voor duurzamer woon-werkverkeer

Vanaf 18 september kunnen bedrijven, organisaties en overheden zich aanmelden en een dossier indienen bij het Pendelfonds. Dat initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters ondersteunt projecten die het woon-werkverkeer duurzamer maken. Zo wil de minister meer bedrijventerreinen laten aantakken op fietssnelwegen.

“Via het pendelfonds stimuleren we projecten die het aantal autoverplaatsingen voor woon-werkverkeer verminderen”, legt de minister uit in een persbericht. Nieuw dit jaar is dat de focus zal liggen op projecten die het gebruik van nabijgelegen fietssnelwegen bevorderen. Zo kunnen bedrijven een project indienen om op hun eigen terrein een aansluiting te maken op een fietssnelweg in de buurt. Andere projecten die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld de aankoop of leasing van (plooi)fietsen of het gebruik van fietsdeelsystemen.

Last mile

De nieuwe oproep van het Pendelfonds focust zich op de last mile en samenwerkingen tussen bedrijven en organisaties. Zo worden bedrijven aangezet om een project in te dienen waarin onderling wordt samengewerkt. Zeker voor bedrijventerreinen biedt dat opportuniteiten omdat zij bijvoorbeeld een totaalaanpak voor een grote groep werknemers kunnen uitwerken. “Niet elke werkplek ligt op wandelafstand van een station, bus- of tramhalte”, aldus minister Peeters. “Bedrijven kunnen hun werknemers een duwtje in de rug geven om die ‘last mile’ duurzaam af te leggen.”

lees ook

Pendelproeverij laat werknemers duurzaam vervoer ontdekken

Vanaf 18 september kunnen bedrijven, organisaties en overheden gedurende een maand een dossiernummer aanvragen via www.pendelfonds.be. Daarna hebben ze tot 18 januari 2024 de tijd om het volledige subsidiedossier in te dienen. Hoe meer het project aansluit bij de strategische focus van de oproep, hoe hoger de score en hoe groter de kans op ondersteuning. De grootte van het subsidiebedrag (max. 200.000 euro) hangt af van de aard en duur van het project en is maximaal de helft van de kosten die verbonden zijn aan de uitvoering. Het maximumbedrag kan verhogen wanneer twee of meer bedrijven samen een project indienen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.