duurzaam_beleggen

Volume duurzame beleggingen vorig jaar gedaald

Het volume aan duurzame beleggingen in België is vorig jaar met 2,5 procent gedaald, van 139,8 naar 136,3 miljard euro. Het is voor het eerst sinds 20213 dat dit bedrag terugloopt, zo blijkt uit de ERSIS-studie van Forum Ethibel, een onafhankelijk adviesbureau voor ethisch en duurzaam beleggen.

Persbureau Belga schrijft dat de omvang van het vermogen in duurzame beleggingen zich wel nog altijd op een hoog niveau bevindt. Dit na de forse groei die zich van 2019 tot en met recordjaar 2021 voordeed. Toen werden op jaarbasis groeicijfers tussen 45 en 98 procent opgetekend. De eerder beperkte daling van 2022 zou dus “de start kunnen betekenen van een stabielere fase voor duurzame beleggingen. In het bijzonder als we hun ontwikkeling tijdens voorgaande jaren vergelijken en ook rekening houden met de moeilijke omstandigheden op de financiële markten”, zo stellen de auteurs van de studie.

Duurzaam sparen wel populairder

Duurzaam sparen zit wel weer in de lift, aldus het persbericht. Het totale volume op Belgische duurzame spaarrekeningen bedroeg vorig jaar 2,6 miljard euro. Dat is een groei met ruim vijf procent. Het duurzaam spaargeld groeit twee keer zo als de totale hoeveelheid spaargeld in ons land. Toch zijn blijkbaar enkele nuances over de groei op zijn plaats. Zo maakt het duurzaam spaargeld nog altijd minder dan één procent uit van het totale spaarvolume.

lees ook

Duurzaam beleggen: nieuwe wetgeving stuwt de markt in de goede richting

De cijfers bevatten ook het spaargeld bij de ethische coöperatieve NewB. Die heeft onlangs de bankactiviteiten moeten stopzetten. Uit de studie blijft ook dat ongeveer 60 procent van de pensioenspaarfondsen voor particulieren in België een duurzaam karakter heeft.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.