Volvo lanceert nieuwe vrachtwagen op biogas

Volvo Trucks lanceert een nieuwe, krachtigere vrachtwagen die op vloeibaar biogas kan rijden. De vrachtwagen kan transportopdrachten over lange afstanden uitvoeren en tegelijk de totale CO2-uitstoot verlagen.

Vijf jaar geleden lanceerde Volvo Trucks zijn vrachtwagens op vloeibaar biogas. Deze hernieuwbare brandstof wordt geproduceerd uit allerlei soorten organisch afval, van voedselafval en slib uit zuiveringsinstallaties tot mest en andere restproducten. Vloeibaar biogas wordt ook bio-LNG of LBG (Liquefied Bio Gas) genoemd en kan de CO2-uitstoot met 100 procent verlagen.

Netwerk van tankstations

De vrachtwagens op gas – Volvo FH en FM – krijgen een nieuw vermogensniveau van 500 pk en sluiten aan bij de vorige motoren van 420 en 460 pk. Ook krijgen de gasmotoren belangrijke technische upgrades waardoor ze tot 4 procent zuiniger zijn. Samen met een nieuwe, 10 procent grotere gastank zorgt dat voor een groter rijbereik.

De vrachtwagens op gas bieden prestaties die vergelijkbaar zijn met hun tegenhangers op diesel. “Tanken gaat bijna net zo snel als een dieselvrachtwagen en het groeiende netwerk van meer dan zeshonderd tankstations voor zowel bio-LNG als LNG in Europa maakt ze ideaal voor langeafstandstransport”, legt Daniel Bergstrand, productmanager voor vrachtwagens op gas bij Volvo Trucks, uit.

lees ook

Volvo Trucks gaat batterijmodule-fabriek bouwen in Gent

Drieledige strategie

Het versterkte gamma op gas past in de drieledige strategie van Volvo Trucks om zijn emissies terug te dringen: batterij-elektrische vrachtwagens, brandstofcelvrachtwagens en verbrandingsmotoren op hernieuwbare brandstoffen zoals biogas, HVO of zelfs groene waterstof.

“Er zijn verschillende technische oplossingen nodig omdat de beschikbaarheid van energie- en brandstofinfrastructuur sterk verschilt tussen landen en regio’s, en omdat de vereisten per transportopdracht kunnen variëren”, aldus Daniel Bergstrand.

Het doel van de Europese Commissie (REPower EU) is om de jaarlijkse biogasproductie tegen 2030 te vertienvoudigen tot 35 miljard kubieke meter. Tegen 2024 zullen meer dan 78 bio-LNG-fabrieken klaar zijn in Europa. De komende jaren zouden Duitsland en Italië, samen met Nederland, de belangrijkste bio-LNG-landen worden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.