Medium-Cruise_NORWEGIAN+STAR_NCL_2023_MLZ_0891
Foto: Port of Antwerp-Bruges

Walstroom op cruiseterminal in Zeebrugge krijgt Europese subsidie

Port of Antwerp-Bruges ontvangt een Europese subsidie van 3,2 miljoen euro voor een walstroominstallatie voor cruiseschepen in Zeebrugge. Vanaf 2026 zullen cruiseschepen groene elektriciteit kunnen afnemen wanneer ze aangemeerd liggen. Dat is vier jaar voor dit in heel Europa verplicht wordt. 

Port of Antwerp-Bruges heeft de ambitie om de energietransitie in de maritieme sector te versnellen, aldus een persbericht. De cruiseterminal aan de Zweedse Kaai in Zeebrugge wordt (als enige terminal) door het Havenbedrijf zelf uitgebaat en is dus een ideale plek om die ambitie in daden om te zetten. De plannen om hier een walstroominstallatie te bouwen, passen binnen de projectoproep van het EU-programma Alternative Fuels Infrastucture (AFIF) van de Connecting Europe Facility. Het Havenbedrijf diende het project in en vandaag maakte de EU bekend dat er voor de walstroominstallatie 3,2 miljoen euro aan subsidies wordt toegekend.

Groene elektriciteit

Cruiseschepen verbruiken veel energie terwijl ze aan de kade liggen. Dankzij de walstroominstallatie zullen cruiseschepen die in Zeebrugge aanmeren de mogelijkheid hebben om over te schakelen op groene elektriciteit vanop het hoogspanningsnet. Hierdoor hoeven ze zelf geen elektriciteit op te wekken met dieselgeneratoren. Dit betekent dat er geen emissies meer zijn en ook dat het geluid van de draaiende generatoren wegvalt. De impact op het milieu, het klimaat en de omgeving vermindert op deze manier zeer sterk. Intussen loopt de procedure om een partner aan te stellen die de walstroominstallatie zal bouwen, onderhouden en uitbaten. De gesprekken daarover zitten in de laatste rechte lijn.

Illustratie walstroom voor cruiseschepen in Zeebrugge. Beeld: Port of Antwerp-Brugge

“Met de walstroominstallatie op onze cruiseterminal zal de impact van cruiseschepen op onze omgeving zeer sterk dalen”, zegt Dirk De Fauw, ondervoorzitter dan de Raad van Bestuur van Port of Antwerp-Bruges. “We lopen hiermee vooruit op de Europese regelgeving. Deze subsidie is een erkenning van onze inspanningen om de energietransitie in de maritieme sector te versnellen.”

lees ook

‘Groene’ lng-schepen lekken meer methaan dan gedacht

“De haven doet grote inspanningen en deze walstroominstallatie is zeker niet onze eerste stap hierin. Onze haven beschikt ook over duurzamere brandstoffen zoals methanol en LNG voor schepen die daarop kunnen  varen”, aldus Rob Smeets, Chief Operations Officer bij Port of Antwerp-Bruges.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.