De verkoop van warmtepompen is vorig jaar wereldwijd met 11 procent gestegen. Dat is al voor het tweede jaar op rij, en in Europa is de stijging nog veel groter.
Vooral de hoge aardgasprijzen en de strijd tegen de klimaatverandering stuwen de opmars van warmtepompen voor verwarming van gebouwen, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Wereldwijd steeg de verkoop opnieuw met 11 procent, na een gelijkaardige groei in 2021. Maar die cijfers verbleken bij de Europese groei, waar de verkoop vorig jaar met maar liefst 40 procent is gestegen. Absolute topper zijn lucht-watermodellen, die de verkoop in Europa zelfs met bijna 50 procent zagen groeien.
Klimaatdoelen
In de VS worden nu meer warmtepompen dan gasketels verkocht, en in China bleef de verkoop stabiel, terwijl economie een groeivertraging optekende. Wereldwijd dekken warmtepompen nu zo’n 10 procent van de verwarmingsbehoefte in gebouwen, zegt de IEA. Dat komt overeen met meer dan 100 miljoen gezinnen. Maar om aan de klimaatdoelen te halen, moet dat aantal nog fel omhoog, naar zo’n 20 procent.
lees ook
Jonge ingenieurs brengen gids naar duurzame energietransitie op de markt
Als de verkoop aan het huidige tempo blijft groeien, is dat mogelijk. Om netto-nul te halen tegen 2050, is een groei van gemiddeld meer dan 15 procent per jaar nodig. Daarvoor is het belangrijk dat warmtepompen niet beperkt blijven tot nieuwbouw en eengezinswoningen, zoals nu nog vaak het geval is, zegt de IEA. Overheden zullen stek moeten inzetten op de technologie in appartementsgebouwen en commerciële ruimten. En ze moeten vooral ook in bestaande gebouwen gebruikt kunnen worden.