Waterstof_transport

Waterstof à la façon belge – Belgische waterstofstrategie onder de loep

België kreeg in juli als eerste land een eigen waterstofwet. Die moet in hoofdzaak het  transport van de (groene) waterstof reguleren én de positie van ons land versterken. Want volgens minister Tinne Van der Straeten (Groen) is België koploper in hernieuwbare waterstof. Wat is waterstof? Welke toepassingen zijn er mogelijk en is het ook effectief een groen alternatief voor vervuilende energie?

Ecotips dook in het dossier samen met Stefan Van Laer, sinds anderhalf jaar aan de slag bij WaterstofNet als strategisch communicator en beleidsadviseur. Ons land heeft best veel troeven achter de hand om een leidende rol te spelen op waterstofgebied. Toch zijn we, typisch Belgisch zeker, vaak te bescheiden en mogen we ons gerust wat meer op de borst kloppen. Dat is, onder andere, de taak van Stefan Van Laer binnen WaterstofNet en de Belgian Hydrogen Council. België als Europese waterstofpoort, het is veel meer dan een mooi begrip, zo blijkt. 

Wat is waterstof?

Waterstof (H2) is het eerste element in de tabel van Mendeljev. Het is het vaakst voorkomende element op onze planeet. Alleen, de waterstofmolecule komt nooit alleen voor. Het hangt altijd vast aan een ander element. Bij water (H2O) is dat een zuurstofatoom (O), bij aardgas (CH4) hangt het vast aan een koolstofatoom (C). Waterstof is geen energiebron, zoals water of wind. Het moet worden geproduceerd en dat kan op verschillende manieren, waaronder grijze of groene waterstof. Eens geproduceerd, kan waterstof dienen als grondstof in industriële toepassingen of als brandstof voor transport en eventueel huishoudelijk gebruik. Het is een duurzaam alternatief voor aardgas of kolen, omdat het volledig ecologisch kan worden geproduceerd. 

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.