h2 groene waterstof

Wetenschappers halen waterstof uit plastic

Waterstof halen uit plastic afval: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch zijn Amerikaanse wetenschappers daar in geslaagd. En dat is niet alles want het proces levert ook het kostbare grafeen op als bijproduct.

Waterstof is een veelbelovend alternatief voor fossiele brandstoffen. Maar om het te produceren, moeten watermoleculen gesplitst worden, en dat is een duur – en vaak nog vervuilend – proces. “De vraag naar waterstof zal de komende decennia waarschijnlijk omhoogschieten, dus we kunnen het niet op dezelfde manier blijven doen als we tot nu toe hebben gedaan als we het ernstig menen met nuluitstoot in 2050”, zegt James Tour, hoogleraar Chemie en Nano-engineering aan de Rice University.

Gratis uit plastic

Tour en zijn collega’s hebben een nieuwe en veelbelovende piste ontdekt door waterstof te produceren op basis van plastic afval. De onderzoekers stelden het plastic bloot aan zogenaamde flash-joule-opwarming. Dat is een bijzonder snelle verhitting, waardoor de waterstof verdampt en grafeen (een extreem licht, duurzaam materiaal dat bestaat uit een enkele laag koolstofatomen) overblijft.

lees ook

Eerste Belgische waterstofwet goedgekeurd door Kamer

“In dit werk hebben we afvalplastic ⎯ dat niet op type hoeft te worden gesorteerd of gewassen ⎯ omgezet in waterstofgas met hoge opbrengst en hoogwaardig grafeen”, vertelt  Tours collega Kevin Wyss, “Als dat grafeen wordt verkocht tegen amper 5 procent van de huidige marktwaarde – een korting van 95 procent – kan schone waterstof gratis geproduceerd worden.” Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Materials.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.