Bosch_waterstof_hydrogen

Bosch investeert 2,5 miljard euro in waterstoftechnologie

Het Duitse Bosch is van plan om 2,5 miljard euro te investeren in waterstoftechnologie. Bosch onthulde de strategie tijdens een Tech-day op het hoofdkantoor in Stuttgart. In eerste instantie zal het bedrijf investeren in brandstofcelmodules voor vrachtwagens.

The Register schrijft dat Bosch de miljardeninvestering op korte termijn rendabel wil maken. Tegen 2030 verwacht het bedrijf een omzet van ongeveer vijf miljard euro te halen uit de technologie. De Duitse technologiereus is al gestart met de productie van brandstofcelmodules voor de Amerikaanse maker van commerciële elektrische vrachtwagens. De modules worden gemonteerd in vrachtwagens klasse 8 met brandstofcel, die vanaf het derde kwartaal in verkoop moeten gaan in Noord-Amerika.

Verschuiving naar duurzame aandrijving

Bosch speelt met de investering mee in op de verschuiving van fossiele brandstoffen naar meer duurzame aandrijving van voertuigen. Brandstofcellen op waterstof produceren elektriciteit door waterstof en zuurstof te combineren en te laten reageren. De brandstofcellen zijn niet alleen van belang in de transportsector. Ook in andere gebieden spelen ze hun rol om bijvoorbeeld back-up dieselgeneratoren te vervangen in datacenters of om de faciliteit van stroom te voorzien.

Het probleem is dat waterstof alleen ‘groen’ is wanneer het is geproduceerd via hernieuwbare energiebronnen. Veel industrieel geproduceerd waterstofgas wordt op dit moment gewonnen uit methaangas, wat een energie-intensief proces is en vaak is aangedreven door fossiele brandstoffen. Daarom concludeerde het Science en Technology Committee van de Britse regering vorig jaar dat waterstof waarschijnlijk niet praktisch en economisch haalbaar is voor het verwarmen van huizen of het aandrijven van personenauto’s.

Interessanter voor vrachtwagens

Waterstof kan anderzijds wel heel interessant zijn voor de aandrijving van vrachtwagens. Door de hogere energiedichtheid zijn er minder batterijen nodig op een vrachtwagen. Daardoor kan het voertuig langere afstanden rijden en zwaardere ladingen vervoeren. Eén voorwaarde: de waterstof moet ook echt ‘groen’ zijn. Bosch is een sterke pleitbezorger voor de waterstofeconomie. Het bedrijf heeft al meer dan 3.000 mensen in dienst voor de technologie, inclusief productie. Bosch begon in 2023 met de bouw van prototypes voor het opwekken van waterstof via elektrolyse.

In het najaar wil de Duitse firma prototypes van 1,25 megawatt beschikbaar stellen voor proeftoepassingen. Tegen 2025 wil Bosch beginnen met volumeproductie. Naast waterstof bewandelt Bosch nog andere pistes zoals stationaire vaste-oxidebrandstofcellen. Die worden gebruikt voor de levering van stroom en warmte. Ook waterstofmotortechnologie komt aan bod omdat die eenzelfde interne verbranding heeft als klassieke verbrandingsmotoren. Ook die toepassingen zouden in de eerste plaats het vrachtvervoer groener, zelfs CO2-neutraal, moeten maken.

lees ook

Eerste Belgische waterstofwet goedgekeurd door Kamer

Tegen 2030 wil Bosch tot 5 miljard euro omzet halen uit de waterstoftechnologie.

“Er is nog veel vooruitgang te boeken op het vlak van waterstof”, zegt Stefan Hartung, CEO van Bosch. “Zo moeten we het tempo van de waterstofproductie in de Europese Unie opvoeren. Daarnaast moeten er wereldwijde toeleveringsketens worden opgezet. Tot slot moet waterstof in alle sectoren van de economie worden gebruikt.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.