Worldline online betalingen
Beeld: Worldline

Studie van Worldline bevestigt dat elektronische transacties milieuvriendelijker zijn dan cash

Een nieuwe studie van Worldline werpt een licht op de mogelijkheden van digitale betalingen om de CO2-uitstoot te verminderen. Met een focus op België en een grondige levenscyclusanalyse, biedt de studie inzicht in hoe elektronische betalingen een cruciale rol kunnen spelen in het streven naar een koolstofarme samenleving.

Uit de studie ‘Accelerating the Decarbonisation of payments’ van Patrice Geoffron blijkt dat cashbetalingen in winkels aanzienlijk meer CO2-uitstoot genereren dan elektronische betalingen. De fysieke infrastructuur van geldautomaten speelt hierbij een cruciale rol, waarbij de CO2-uitstoot van de levering en bevoorrading van fysiek geld een belangrijk aandeel heeft. Hoewel elektronische betalingen in winkels al efficiënter zijn dan cashbetalingen, is er nog ruimte voor verbetering. Door het verminderen van fysieke componenten zoals papieren bonnen en plastic kaarten kan de CO2-uitstoot verder worden verminderd, waardoor digitale betalingen nog milieuvriendelijker worden.

Online betalingstransacties

De studie wijst ook op de mogelijkheden om de CO2-uitstoot van online betalingstransacties te verminderen. Door het vervangen van fysieke kaarten en speciale authenticatietoestellen door smartphones, kunnen online betalingen aanzienlijk worden geoptimaliseerd en hun milieu-impact worden verminderd. Het rapport beveelt verschillende maatregelen aan om de CO2-uitstoot van betalingstransacties te verminderen, waaronder het stoppen van het afdrukken van ontvangstbewijzen en het bevorderen van contactloze transacties. Samenwerking tussen toezichthouders, banken en handelaars is essentieel om deze aanbevelingen te realiseren.

lees ook

Fossielvrij sparen de norm voor vdk bank

“De betalingsindustrie heeft een aantal mogelijkheden om zich aan te passen aan de noodzaak om CO2-neutraal te worden”, zegt Patrice Geoffron, Professor Economie aan de universiteit Paris Dauphine-PSL. “Het gaat daarbij om zaken zoals eco-ontwerp, energie-efficientië, CO2-neutrale energievoorzieningen en de circulaire economie.” De studie van Worldline benadrukt de rol van digitale betalingen in het realiseren van een koolstofarme toekomst. Door gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen kunnen we streven naar een wereld waarin betalingstransacties niet alleen veilig en gemakkelijk zijn, maar ook een minimale impact hebben op het milieu.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.