Zeeman wint circulaire award in Nederland

De winnaars van de Nederlandse ‘Circular Awards 2023’ zijn bekend. Zeeman haalde de ‘Circular Award Business Large 2023’ binnen, PeelPioneers wint de ‘Circular Award Business Small 2023’. De awards tonen welke initiatieven in Nederland genomen worden op het vlak van de circulaire economie.

De Circular Awards zijn een initiatief van het Versnellingshuis in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In oktober 2022 startte voor de zesde keer de zoektocht naar innovatieve en circulaire projecten, producten en diensten.

Op basis van criteria als circulariteit in de strategie, gemaakte impact, samenwerkingen in de keten en het businessmodel werden de kanshebbers gekozen. Uit 102 inzendingen selecteerde een vakjury van experts op het vlak van circulariteit, negen finalisten.

Zeeman zamelt oude kleding in voor hergebruik

Dankzij een nieuw project van textielketen Zeeman in samenwerking met kringlooporganisatie ‘Het Goed’ krijgt textiel een tweede leven. In alle Nederlandse en twee Belgische Zeeman-winkels kunnen consumenten hun oude kleding inleveren. De kringlooporganisatie sorteert ze vervolgens op hergebruik of recycling.

Het deel van de kleding dat geschikt is voor hergebruik wordt in zes Nederlandse en twee Belgische Zeeman-winkels verkocht. De rest van de herbruikbare kleding verkoopt de kringlooporganisatie zelf of worden aan andere partijen verkocht.

Juryvoorzitter Karen Maas, wetenschappelijk directeur Impact Centre Erasmus en bijzonder hoogleraar Accounting en duurzaamheid aan de Open Universiteit: “Zeeman onderneemt stappen om het businessmodel om te buigen naar circulair, en dat in een uitdagende sector. Wat ze ondernemen is zichtbaar en we durven het zelfs sexy te noemen.”

lees ook

Wibra zamelt met app plastic verpakkingen in voor recycling

PeelPioneers herwerkt sinaasappelschillen

Persapparaten in supermarkten en horeca zorgen voor vers sinaasappelschap, maar over voor enorme hoeveelheden schillen. PeelPioneers heeft daar een bestemming voor gevonden door natuurlijke ingrediënten uit de schillen te halen die ze toepassen in levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Ondertussen onderzoeken ze in hun innovatielab constant hoe er meer waarde uit de schillen kan worden gehaald.  

De onderneming hergebruikt sinaasappelen in zichtbare consumentenproducten zoals vleesvervangers en cosmetica. Ze werken daarvoor samen met verschillende partijen, van Jumbo en Renewi tot Seepje en Lowlander Bier.

Het Belgische bedrijf JuuNoo, specialist in circulaire binnenwanden, was overigens ook een finalist binnen de categorie ‘Circular Award Business Small 2023’.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.