zonnepanelen zonne-energie

Zonne-energie zorgt voor Europese elektriciteitsprijs onder nul

De Europese elektriciteitsprijs is opnieuw onder nul gedoken door een overproductie aan zonne-energie. Dit keer was dat het geval op dinsdagnamiddag in Duitsland, de grootste elektriciteitsmarkt.

Bloomberg merkt op dat het een steeds vaker voorkomend fenomeen is door de Europese race om veel (goedkope) zonneparken te bouwen. Daarmee wil Europa het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk verminderen. Door de overproductie is het voor soms voordeliger om gebruikers van elektriciteit te betalen in plaats van het zonnepark stil te leggen voor enkele uren. In Nederland krijgen eigenaars van zonnepanelen centen ongeacht de marktprijs. Het zijn die factoren die mee elektriciteitsprijs mee onder nul duwen.

Blijvend fenomeen

De jongste duik, vandaag wordt er trouwens ook één verwacht in Duitsland, Nederland en Denemarken, is een vervolg op de records die afgelopen weekend zijn behaald. Op zich is het niet vreemd dat prijzen negatief gaan in het weekend. Op dat moment is er simpel minder vraag naar elektriciteit dan op een doordeweekse dag. De verwachting is dat de prijzen vaker negatief zullen zijn omdat er (nog) niet genoeg vraag is naar hernieuwbare energie.

lees ook

Zonne-energie groeit in recordtempo

Europa is volgens cijfers van HSBC Holdings van plan om dit jaar liefst 60 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen te installeren. Dat is een derde meer dan vorig jaar. Die groei aan hernieuwbare energie kan en moet kansen bieden aan consumenten, bedrijven en particulieren. Zij kunnen meer energie overdag gebruiken om auto’s op te laden of hun bedrijf draaiend te houden door te kiezen voor goedkope en groene energie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.