De elektrische auto blijft records breken, met dit jaar al een verkoop van wereldwijd 17 miljoen exemplaren. Maar liefst één op de vijf verkochte auto’s was elektrisch de voorbije maanden. De trend zal de auto-industrie ingrijpend veranderen en het olieverbruik sterk terugdringen, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).
In het eerste kwartaal van dit jaar was de omzet ongeveer een kwart groter dan in dezelfde periode in 2023, blijkt uit nieuwe cijfers van het IEA. Het agentschap verwacht dat de wereldwijde verkoop van dit jaar robuust blijft en tegen het einde van het jaar ongeveer 17 miljoen stuks zal bereiken. In China zal de verkoop dit jaar oplopen tot ongeveer 10 miljoen, goed voor ongeveer 45 procent van alle verkochte auto’s in het land. In de VS zal naar verwachting ongeveer één op de negen verkochte auto’s elektrisch zijn – in Europa is dat één op de vier.
Sector verandert ingrijpend
De groei bouwt voort op recordjaar 2023: vorig jaar was de wereldwijde verkoop van elektrische auto’s al met 35 procent gestegen tot bijna 14 miljoen. Het IEA-rapport verwacht dat aanzienlijke investeringen in de toeleveringsketen, ondersteuning in het beleid en prijsdalingen van elektrische auto’s en hun batterijen de sector de komende jaren nog een grotere boost zullen geven. Bij het huidige beleid zou in 2035 één op de twee verkochte auto’s elektrisch zijn, schat het IEA. Maar als landen hun energie- en klimaatbeloften nakomen, kan dat stijgen naar twee op de drie. In dat scenario betekent dat 12 miljoen vaten olie per dag minder – vergelijkbaar met de huidige vraag van het wegtransport in China en Europa samen.
lees ook
Meer volledig elektrische wagens dan dieselauto’s verkocht in 2023
“Het aanhoudende momentum achter elektrische auto’s blijkt duidelijk uit onze cijfers, hoewel het in sommige markten sterker is dan in andere”, zegt Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA. “In plaats van af te zwakken, lijkt de mondiale EV-revolutie zich op te maken voor een nieuwe groeifase.” De golf van investeringen in de productie van batterijen suggereert volgens Birol dat EV-toeleveringsketen zich ontwikkelt om tegemoet te komen aan ambitieuze uitbreidingsplannen van autofabrikanten.