High,Angle,View,Of,Young,Man,Wearing,Business,Suit,While

1 op 6 werknemers krijgt fietsvergoeding

Het aantal werknemers dat een fietsvergoeding krijgt, neemt alsmaar toe. Eén personeelslid op zes mag een vergoeding, gemiddeld bijna 47 euro per maand, op de rekening bijschrijven. Ook het aantal fietsleasingen is het voorbije jaar gegroeid met een kwart, van 1,29 procent naar 1,62 procent. De cijfers komen uit een rapport van HR-dienstenbedrijf Acerta, op basis van gegevens van 37.0000 bedrijven uit de private sector.

Het aantal werknemers dat gebruik maakt van een geleasete fiets is een pak kleiner (1,65 procent tegen 16,6 procent), toch is hun aandeel met een kwart gegroeid. Fietsleases aanbieden is een manier voor bedrijven om het loonpakket verder te flexibiliseren. “Net als de leasewagen, biedt de leasefiets het voordeel dat je deze met brutoloon kan betalen, tenminste als de werknemer daadwerkelijk het woon-werkverkeer met de fiets aflegt”, zegt Charlotte Thijs, mobiliteitsexperte bij Acerta Consult aan persagentschap Belga.

Financieel aantrekkelijk

Voor de werknemer kan een leasefiets een interessante (financiële) bonus zijn. “De kilometers die de werknemer tussen thuis en het werk met een leasefiets aflegt, zijn ook goed voor een fietsvergoeding, wat de leasekost gelijk deels terugbetaalt”, gaat Charlotte Thijs verder. “Door de boom van de e-bikes kiezen ook steeds meer werknemers ervoor om langere woon-werktrajecten met de fiets af te leggen.”


Naast de stijging van de fietsleasingen, neemt ook het aantal fietsvergoedingen snel toe. Sinds mei van dit jaar zijn fietsvergoedingen toegestaan in alle sectoren. Acerta meldt dat tussen mei en juli daadwerkelijk meer vergoedingen zijn toegekend. Eén werknemer op zes, ruim 16,5 procent, krijgt zo een fietsvergoeding. Dat is ruim twee procent meer in vergelijking met de periode van januari tot april 2023. Het gemiddeld aantal kilometer dat wordt gereden, steeg van 10,62 km per dag in januari-april 2023 naar 11,25 in mei-juli. Gemiddeld bedroeg de fietsvergoeding net geen 47 euro per maand.

lees ook

1 op 5 werkgevers biedt fietsleasing aan

Naast de fiets is ook de bedrijfswagen steeds vaker elektrisch. Uit de cijfers van Acerta blijkt dat tussen in 2022 gemiddeld 13 procent van de bedrijfsvloot bestond uit hybride of volledig elektrische auto’s. Ondertussen, eind juli van dit jaar, is al bijna een kwart van de bedrijfswagens een stekkerwagen. De veranderende fiscaliteit voor bedrijfswagens op fossiele brandstoffen, is de drijvende kracht achter deze verandering.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.