flat_tire_bike_costume

65 procent van fietspechgevallen is elektrisch

Het aantal fietspechgevallen in België is de voorbije jaren aanzienlijk toegenomen. Tijdens deze Week van de Mobiliteit publiceert pechverhelper Touring enkele opvallende cijfers en trends. “We willen mensen aanmoedigen goed op hun fiets te passen om het ongemak van pech langs de weg te voorkomen. 65 procent van de fietspechgevallen betreft elektrische fietsen”, klinkt het bij Touring.

Sinds 2021 registreert Touring een gestage stijging van het aantal interventies voor fietspech. “In 2021 werden meer dan 2.300 pechverhelpingen uitgevoerd, een cijfer dat steeg tot 3.188 in 2022. In de eerste acht maanden van 2023 werden al bijna 2.300 interventies uitgevoerd, wat wijst op een gestage opwaartse trend van meer dan 30 procent in twee jaar tijd.” Tijdens de zomermaanden, wanneer het weer logischerwijze het meest fietsvriendelijk is, noteert Touring tot 15 pechgevallen per dag. Dat is drie keer meer dan in december en januari.  Terwijl er in december en januari gemiddeld 4 tot 5 pechgevallen per dag zijn, zijn er in de zomermaanden dagelijks 3 keer zoveel.

Belg meer op de fiets

“Deze toename van het aantal fietspechgevallen valt samen met een toename van het gebruik van de fiets als vervoermiddel, zowel voor woon-werkverkeer als voor vrijetijdsbesteding”, gaat Touring verder. “Belgen kiezen steeds vaker voor tweewielers voor langere verplaatsingen, wat het belang onderstreept van het in goede staat houden van de (elektrische) fiets. De ketting, remmen, banden en andere essentiële onderdelen verdienen aandacht. Er verschijnen steeds meer bakfietsen of fietsen met kinderzitjes rond scholen met 1 of meer kinderen aan boord. Het is dus ook belangrijk voor de veiligheid van de kinderen om een fiets te hebben die in goede staat is”.

lees ook

1 op 5 werkgevers biedt fietsleasing aan

In het kader van de Week van de Mobiliteit nodigt Touring alle fietsers, zowel individuen als gezinnen, uit om proactief stappen te ondernemen om hun vervoermiddel te onderhouden. “Fietsen is voor veel Belgen de favoriete mobiliteitskeuze geworden. Gezien de alarmerende stijging van het aantal fietspechgevallen, moedigen we fietsgebruikers aan om langer zorg te dragen voor hun machines. Dit betekent regelmatig en preventief onderhoud. Op die manier vermindert men het risico op pech en verzekert men de veiligheid van alle weggebruikers”. Touring moedigt fietsers ook aan om de basisbeginselen van fietsreparatie te leren, onderhoudsaanbevelingen op te volgen en deel te nemen aan lokale reparatieworkshops.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.