Bakfiets steeds vaker groen alternatief voor bedrijven

Vorig jaar verachtvoudigde het aantal verkochte bakfietsen, tot bijna 9.600. Niet alleen gezinnen kiezen vaker voor de bakfiets als groen alternatief voor de wagen. Ook bedrijven ruilen steeds vaker de bestelwagen in voor leveringen per fiets. De populariteit is zo groot dat het premie van 4.000 euro in het Brussels Gewest al na vier maanden is stopgezet.

Dat het bedrijfsleven steeds vlotter op de bakfiets springt, blijkt uit cijfers van mobiliteitsorganisatie Traxio, woensdag in De Tijd. Volgens Traxio liggen de lage-emissiezones en het toenemende verkeer aan de basis van het ecologisch alternatief. Al blijkt de keuze binnen het bedrijfsleven ook afhankelijk van de sector. Zo zal een glaszetter de bestelwagen niet inruilen voor een bakfiets. Die rijtuigen blijven ook nog eens een stevig prijskaartje te bezitten, van 4.000 euro tot zelfs los voorbij de 10.000 euro.

Parkeerproblemen vermijden

Bakfietsen zijn populair bij gezinnen, ook in plattelandsgebieden, als vervanger van de wagen. Die populariteit groeit minstens even sterk bij bedrijven. “Steden zijn steeds minder tolerant voor auto’s en vrachtwagens”, zegt Traxio-woordvoerder Filip Rylant in De Tijd. “In Antwerpen mogen mensen die er niet wonen vanaf volgend jaar niet meer op de openbare weg parkeren in het oude centrum. Bedrijven zoeken pragmatische oplossingen en dat is vaak een cargofiets. De bakfiets heeft nog groeipotentieel en zal ook voor bedrijven geen eendagsvlieg blijken.”

lees ook

Amazon zet elektrische bakfietsen in voor leveringen in het Brusselse stadscentrum

Daarnaast heeft een verbeterde fietsinfrastructuur gezorgd voor meer elektrische (bak)fietsen in het verkeer. Er is ook een ruime keuze aan soorten en merken van bakfietsen, waardoor veel bedrijven een waardig alternatief voor de bestelwagen kiezen nemen. “We hebben onlangs een bakfiets geleverd aan een tuinier”, aldus Nico De Coninck, ‘cargoloog’ bij fietswinkelketen Lucien. “Klusjesbedrijven kunnen dikwijls niet meer voor de deur van de klant stoppen. Met een bakfiets kan je tot 300 kilo vracht vervoeren en ze zijn vaak uitgerust met actieve koeling. Ze worden ook vaak op maat van de klant afgewerkt, geverfd en beletterd.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.