Webfleet, auto, AI, trends

AI, CO2-vermindering en veiligheid grote trends in wagenparkbeheer

Net als alle andere industrieën wordt de sector van het wagenparkbeheer beïnvloed door de digitalisering en de toename van het aantal voertuigen voor professioneel gebruik. Webfleet (Bridgestone) merkt vijf belangrijke ontwikkelingen op: de integratie van artificiële intelligentie om de prestaties en de veiligheid te verbeteren, de vermindering van de CO2-uitstoot, de elektrificatie van wagenparken en de invoering van intelligente laadsystemen voor elektrische voertuigen.

De integratie van AI verbetert prestaties

AI speelt een belangrijke rol in de auto-industrie, waar het bijdraagt aan vooruitgang op het gebied van autonoom rijden, verbetering van verkeersveiligheid en optimalisatie van vlootbeheer met behulp van data. In 2024 zal AI naar verwachting vooral vooruitgang boeken bij het analyseren en verwerken van beelden van boordcamera’s, het optimaliseren van activiteiten van bedrijfswagens dankzij nauwkeurigere analyse van gegevens van geconnecteerde voertuigen en het verbeteren van verkeersomstandigheden en infrastructuur.

“Recent hebben we een grote technologische vooruitgang gezien”, zegt Jan-Maarten de Vries, CEO van Webfleet Solutions en Bridgestone Mobility Solutions. “Het verbinden van voertuigen en het verbeteren van de vooruitgang van AI in gegevensanalyse verhogen het prestatieniveau van wagenparken. De digitalisering van bedrijfsvoertuigen zal versnellen, omdat het verbinden van voertuigen en het verzamelen van gegevens steeds meer voordelen met zich meebrengen.”

Veiligheid en duurzaamheid

AI draagt ook bij aan de veiligheid, aangezien het automatisch risicovol gedrag detecteert en de bestuurder informeert. Dit voorkomt gevaarlijke situaties, legt Webfleet uit. Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) veroorzaken verkeersongevallen elk jaar ongeveer 1,3 miljoen doden en 50 miljoen gewonden. Wereldwijd is een plan opgesteld om het aantal doden en gewonden op de weg tegen 2030 met de helft te verminderen. Zo komen er strengere controles op de rijtijden en verplichte rusttijden, maar ook het gebruik van boordtechnologie moet veiliger rijgedrag aanmoedigen.

Sinds januari 2024 is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht in de Benelux. Deze nieuwe Europese richtlijn zal van toepassing zijn op meer dan 50.000 bedrijven die hun CO2-uitstoot moeten meten, en in het bijzonder de CO2-voetafdruk van hun wagenpark moeten berekenen. Grote bedrijven en hun toeleveranciers zullen de eerste gevolgen ondervinden. Leveranciers van bedrijven die onder de CSRD vallen, zullen hun CO2-uitstoot moeten berekenen en nauwkeurig rapporteren. Deze berekening kan handmatig worden uitgevoerd, maar bedrijven die hun voertuigen verbinden met systemen voor wagenparkbeheer besparen veel tijd.

Elektrificatie

2024 wordt een belangrijk jaar in de overgang van vloten naar elektrische voertuigen (EV’s), stelt Webfleet. Een snelle technologische vooruitgang, samen met wereldwijde inzet voor duurzame ontwikkeling, creëert een bijzonder gunstige omgeving voor elektrificatie. Volgens een onderzoek van Webfleet zou 61 procent van de bedrijfsvoertuigen in Europa met een brandstofmotor kunnen worden vervangen door elektrische voertuigen. Bovendien besparen bedrijven met EV’s gemiddeld 5.665 liter brandstof per voertuig per jaar, 3.599 euro aan kosten per voertuig per jaar en ook 15 ton CO2 per voertuig per jaar.

lees ook

Duurzaamheidsrapportering (CSRD) uit de startblokken 

Een van de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven met elektrische voertuigen is opladen. In 2024 zullen nieuwe laadoplossingen worden geïntroduceerd om laadcycli te optimaliseren, de levensduur van batterijen te verlengen en te besparen door het plannen van het opladen tijdens daluren.


Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.