EV's elektrische auto's opladen
Foto: Shutterstock

Europese bedrijven besparen tot 3.800 euro per jaar bij elke nieuwe elektrische wagen

Een elektrische wagen inschrijven kan bedrijven een flinke geldsom besparen. Dat blijkt uit cijfers van Webfleet. Het Verenigd Koninkrijk is koploper met 3.800 euro per auto per jaar. In België bedraagt dat gemiddelde bedrag 3.000 euro.

In 2022 hebben Europese wagenparken die elektrische wagens gebruiken gemiddeld 3.599 euro bespaard. Het gaat om een bedrag per elektrische auto per jaar. Die bedrijven bespaarden bovendien gemiddeld 5.665 liter brandstof en 15 ton CO2 per voertuig per jaar. Dat blijkt uit cijfers van Webfleet, een oplossing voor wagenparkbeheer onder de vleugels van Bridgestone.

Electrifying Data

Webfleet publiceerde de cijfers in de eerste uitgave van Electrifying Data. Dat is een reeks rapporten die de commerciële EV-kansen in kaart brengt op basis van exclusieve telematicagegevens. Het eerste rapport wijst op inzichten in het niveau van kosten-, brandstof- en koolstofemissiereducties die mogelijk worden gemaakt door elektrificatie van het wagenpark. “We willen alle wagenparken laten zien dat de overstap naar elektrische mobiliteit niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor het bedrijf”, zegt Taco van der Leij, ondervoorzitter van Webfleet Europe.

Het onderzoek toont tegelijk de verschillen in de gemiddelde kostenbesparingen van land tot land. Bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en Nederland besparen het meeste met elke nieuwe elektrische wagen. Gemiddeld sparen bedrijven in die landen respectievelijk 3.800 en 3.500 euro uit. In België, Denemarken, Frankrijk en Spanje ligt het gemiddelde cijfer tussen 2.000 en 3.000 euro. In landen als Duitsland, Polen en Italië komt de besparing niet boven 2.000 euro.

lees ook

Neem daarbij een gemiddelde besparing van 5.664 liter brandstof en 15 ton CO2 per wagen per jaar en het is duidelijk waarom bedrijven meer en meer inzetten op elektrificatie. “De aanzienlijke kostenbesparingen benadrukken waarom het elektrificeren van het wagenpark zakelijk gezien zinvol is. Webfleet geeft toegang tot het Fleet Electrification Report, een functie die laat zien welke voertuigen door een EV vervangen kunnen worden. Na de stijging van de brandstofprijzen in maart zagen we een toename van 300 procent in het gebruik van deze tool”, besluit van der Leij.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.