Sinds november vorig jaar is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen, die zijn gebouwd voor 2001. Drie maanden na de invoering van de verplichting, zijn al meer dan 40.000 asbestattesten afgeleverd.
Voor de aflevering van zo een attest onderzocht een asbestdeskundige het gebouw. Het asbestattest toetst af hoe asbestveilig een woning is. Dergelijk attest is verplicht sinds 23 november 2022 bij de verkoop van een woning gebouwd voor 2001. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) zag vorig jaar 1.123 kandidaten de verplichte opleiding volgen tot asbestdeskundige. Van die kandidaten konden er 300 meteen aan de slag op het terrein.
Visuele inspectie en stalen
De asbestdeskundige komt ter plaatse voor een eerste, visuele inspectie. Indien nodig zal hij of zij stalen nemen. Op basis van het verslag levert OVAM voor elke eigendom een uniek asbestattest af. In het attest staat uitspraak over de asbestveiligheid van de woning. Daarnaast krijgt de eigenaar advies over hoe het aangetroffen asbest kan worden beheerd of verwijderd.
lees ook
Op weg naar een asbestveilig Vlaanderen 2040
Ruim drie maanden na de invoering van de verplichting, staat de teller op 40.126 afgeleverde attesten. In 65 procent van alle onderzochte gebouwen vonden de inspecteurs asbest. Van alle onderzochte gebouwen kreeg 59 procent het label asbestveilig. Dat wil zeggen dat er in die gebouwen weldegelijk asbest werd aangetroffen, maar dat het is goede staat was en geen risico vormt. In 41 procent van de onderzochte huizen die niet asbestveilig werden verklaard, geeft het attest adviezen om het risico correct weg te werken.
Meer info over asbestattesten op www.asbestinfo.be