zeewierboerderij
computergegenereerde afbeelding van de algenproductie tussen offshore windturbines Afbeelding: Smartland

Amazon investeert 1,5 miljoen in eerste zeewierboerderij in Noordzee 

Amazon heeft de financiering aangekondigd van ‘s werelds eerste zeewierproductiepark tussen offshore windturbines voor de Nederlandse kust. North Sea Farm 1 is ontworpen om bepaalde methoden voor het kweken van zeewier te testen en te verbeteren, maar ook om het vermogen van zeewier om CO2 op te slaan te bestuderen. 

De operatie zal het mogelijk maken om zeewierteelt in de Noordzee te ontwikkelen in ruimtes tussen windtribunes die momenteel niet worden benut. Indien de zeewierteelt alle beschikbare ruimte tussen windparken in gebruik zou nemen (ongeveer 1 miljoen hectare tegen 2040) zou dit jaarlijks enkele miljoenen tonnen CO2 kunnen elimineren. Het project, bestaande uit een consortium van wetenschappers en partners uit de zeewierindustrie, wordt geleid door de non-profitorganisatie North Sea Farmers (NSF). 

Wetenschappelijk onderzoek 

Het project zal naar verwachting tegen het einde van het jaar operationeel zijn. Volgens het consortium kan North Sea Farm 1 een referentie worden voor de wereldwijde zeewierteelt op zee. Amazon investeert 1,5 miljoen euro via het Right Now Climate Fund in de oprichting van deze unieke boerderij en het uitvoeren van een jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar CO2-reductie. Het wereldwijd fonds ondersteunt natuur-gebaseerde oplossingen die bijdragen tot het herstel van- of bescherming tegen de klimaatverandering. 

North Sea Farm 1 heeft als doel innovatie in de zeewierteelt op zee te stimuleren. Amazon hoopt in het eerste jaar 10 hectare te cultiveren en ten minste 6.000 kilo zeewier te produceren, met plannen om in de komende jaren verder uit te breiden. Daarnaast zullen North Sea Farm 1 en andere vergelijkbare locaties ook extra werkgelegenheid creëren in de zeewierteelt en de productie van zeewierproducten. 

Algen in strijd tegen klimaatverandering 

“Zeewier kan een cruciale rol spelen bij het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer, maar het kweken van zeewier wordt momenteel enkel op relatief kleine schaal beoefend in Europa”, zegt Zak Watts, Director of Sustainability voor Amazon Europe. “We zijn enthousiast om dit project te financieren, dat ons zal helpen om beter te begrijpen hoe algen kunnen bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering.” 

North Sea Farmers (NSF) is een non-profitorganisatie en sinds 2014 het vlaggenschip van de Europese zeewierindustrie. NSF zal het project leiden samen met een consortium van andere Europese organisaties werkzaam in de supply chain van de zeewierproductie, waaronder Plymouth Marine Laboratory, Deltares en Silvestrum Climate Associates voor de wetenschappelijke aspecten, maar ook Algaia, een fabrikant van zeewierextracten, en Van Oord, een scheepsbouwbedrijf. 

lees ook

“Zeewier is mogelijk graan van de toekomst”

“Potentieel kunnen er tot 85.000 extra banen worden gecreëerd in de zeewiersector in Europa, door elders in het noorden replica’s van North Sea Farm 1 op te zetten in onbenutte ruimtes tussen bestaande windparken”, zegt Eef Brouwers, directeur Algocultuur en Technologieën bij NSF. “Dit zal niet enkel banen opleveren in de zeewierteelt sector, maar ook in de productie en verkoop van zeewierproducten.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.