Cogepart bakfiets

Amazon zet elektrische bakfietsen in voor leveringen in het Brusselse stadscentrum

Het initiatief is een belangrijke stap voor het pakjesbedrijf om koolstofneutraal te worden tegen 2040. Amazon gaat voor de realisatie een samenwerking aan met Cogepart Belgium.

Amazon gaat haar klanten in het Brusselse stadscentrum, de Brusselse Vijfhoek, voortaan beleveren met 15 elektrische bakfietsen. Het gebruik van de bakfietsen elimineert de uitstoot van uitlaatgassen van de depots tot bij de klanten. Op die manier decarboniseert Amazon de leveringen op de laatste kilometers en wil het tegen 2040 koolstofneutraal zijn. Daarmee zou het pakjesbedrijf die doelstelling tien jaar eerder halen dan voorop gesteld in het Akkoord van Parijs.

Brusselse Vijfhoek

Om de levering met elektrische bakfietsen mogelijk te maken, is Amazon op zoek gegaan naar depots dicht bij de Brusselse Vijfhoek. Dat is het historische stadscentrum van de hoofdstad. De vrachtwagens zullen voortaan de op voorhand gesorteerde pakketten van het leveringsstation vervoeren naar de nieuwe hub. Die microhub is gevestigd in Schaarbeek, dicht bij de Brusselse Vijfhoek. Voor de levering per bakfiets werkt Amazon samen met Cogepart Belgium.

“Wij streven naar de decarbonisering van onze vloot en werkten de voorbije maanden met Amazon samen in Frankrijk voor de transitie naar elektrische voertuigen”, zegt Mike Grenier, Country Manager Belgium voor Cogepart. “De introductie van de micromobiliteit in Brussel was voor ons een fantastische opportuniteit voor onze expansie in België. Een vloot van 15 bakfietsen kan in enkele minuten het hart van Brussel bereiken en de klanten probleemloos leveren.”

Koolstofneutraal in 2040

Amazon ziet de decarbonisering van de servicepartners voor de laatste kilometers als een kritieke stap om koolstofneutraal te zijn tegen 2040. Dat is 10 jaar eerder dan vooropgesteld in het Akkoord van Parijs. Die verbintenis is de centrale doelstelling van de ‘Climate Pledge’, waarvan Amazon in 2019 één van de initiatiefnemers was. Het bedrijf werkt over heel Europa samen met leveringspartners om de vloot van bestelwagens te vernieuwen. In totaal gaat het om meer dan 3.000 elektrische bestelwagens. Een aantal dat tegen 2025 moet oplopen tot meer dan 10.000.

Amazon maakte onlangs bekend dat het meer dan 1 miljard euro zal investeren in de elektrificatie en decarbonisering van zijn  Europees transportnetwerk. “Iedereen wint bij een beter milieu. Daarom wil Amazon het verschil maken”, aldus Eva Faict, Country Manager van Amazon.com.be. De fietslogistiek in Brussel helpt naast de doelstelling om koolstofneutraal te zijn ook om de files te verminderen. De strategie past ook in de fundamentele trend in steden om gemotoriseerde voertuigen te bannen uit hun centrum.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.