Accelerating,Change,-,World,Water,Day,And,World,Toilet,Day

Belg verbruikt thuis twee keer meer water dan nodig 

Op woensdag 22 maart is het wereldwaterdag. Dat waterschaarste al lang geen probleem meer is van enkel ontwikkelingslanden, is de jongste jaren duidelijk geworden. Dat ligt, volgens een persbericht van Finish, meer aan ons gedrag dan aan de klimaatverandering. De fabrikant van vaatwasmiddelen heeft een campagne opgezet in samenwerking met water-ngo Join For Water. 

Elk jaar vraag Wereldwaterdag op 22 maart aandacht voor het belang van zoetwater en duurzaam beheer van waterbronnen om bewustzijn te creëren over de mondiale problematiek. Ongeveer 2,1 miljard mensen hebben geen toegang tot veilig drinkwater. Volgens recente cijfers zullen tegen 2025 1,8 miljard mensen in landen of regio’s met volledige waterschaarste leven en zou twee derde van de wereldbevolking onder waterstress kunnen leven. Het is geen ver-van-ons-bed-show meer.  

waterstress 

In de zomer van 2022 maakten ook Nederland, Frankrijk en België kennis met ernstige droogte en watertekorten. “Dat kunnen we niet alleen de klimaatverandering in de schoenen schuiven”, aldus Cédric Prévedello, wetenschappelijk adviseur bij Aquawal. “In België, zoals bijna overal ter wereld, heeft waterstress minder te maken met klimaat dan met slecht menselijk beheer van de watercyclus. Wereldwijd staan de watervoorraden onder toenemende druk door overmatig verbruik, verspilling en gebrek aan bewustzijn.”  

Ook het waterverbruik van de Belgen is (veel) te hoog: 96 liter drinkwater per persoon per dag gaat naar bad/douche (36 procent), wc spoelen (31 procent), was (12 procent), schoonmaak (9 procent), vaatwas (7 procent) en keuken (5 procent), aldus een onderzoek van Engie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dat twee keer zoveel als de 50 liter die we dagelijks nodig hebben. Maar precies in die spilzucht met water liggen ook de kansen, en daar wil Finish zich op focussen in zijn campagnes. 

lees ook

Restwaterproject Aquafin krijgt 5 miljoen euro van Vlaanderen

Bestaande én nieuwe campagnes  

Finish haalt een praktisch voorbeeld aan om water te sparen. “In zowat de helft van de huishoudens in ons land wordt de vaat eerst onder de kraan afgespoeld voor ze in de vaatwasmachine gaat. Nergens voor nodig, en zo verspillen we in België gezamenlijk naar schatting 18 miljard liter per jaar. In juli 2022 lanceerde Finish in samenwerking met ngo Join For Water hierrond een grote lokale bewustmakingscampagne ‘Save Water with Finish’. Na die grootschalige campagne van zomer 2022, werkte Finish samen met Join For Water en Natuurpunt om 10.000 m2 vennengebied herstellen binnen het unieke Turnhouts Vennengebied.” 

Door de waterhuishouding te optimaliseren, kunnen de drooggevallen vennen als nieuwe ‘wetlands’ bijdragen aan een gezond waterecosysteem dat onze watervoorraden beter beschermt en biodiversiteit bevordert. Ook in 2023 blijft waterschaarste een prioriteit voor Finish en zijn partner Join For Water. De campagne gaat van start op Wereldwaterdag, 22 maart 2023, in België en in Nederland. Finish en Join For Water hebben dit jaar ook besloten hun actie ook buiten onze grenzen uit te breiden via moerasherstelprojecten in Oeganda. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.