Hydogen_waterstof_groene_energie

Belgian Hydrogen Council schrijft memorandum met waterstofaanbevelingen

De Belgian Hydrogen Council (BHC) heeft, in de aanloop van volgende legislatuur, een memorandum geschreven. Begin dit jaar bundelden regionale clusterorganisaties WaterstofNet en Cluster Tweed hun krachten via BHC. Het memorandum bevat zes belangrijke beleidsaanbevelingen rond waterstof voor de toekomstige regeringen in België.

Eén van de doelstellingen van de council is om de verschillende politieke niveaus in ons land te overstijgen door beleidsmakers te adviseren bij de uitrol van regionale en federale waterstofstrategieën. WaterstofNet (Vlaanderen/Nederland en Cluster Tweed (Wallonië) zijn al enkele jaren actief als coördinator. De Belgian Hydrogen Council neemt regio-overstijgende taken op zich. Daar hoort onder andere de promotie bij van de Belgische waterstofindustrie in binnen- en buitenland.

Zes aanbevelingen

De Belgian Hydrogen Council omvat verschillende werkgroepen om de doelstellingen te bereiken. Eén van die werkgroepen draait rond beleid en certificering. “Het is uiteraard de eerste keer dat BHC een dergelijke nota opstelt”, zegt Stefan Van Laer, Manager ‘Policy and  Strategic Communication bij BHC. “De bedoeling is om aanbevelingen te geven over waterstof die in het nieuwe regeerakkoord zouden moeten komen. Met dit memorandum zal BHC (en enkele boardmembers) de verschillende politieke partijen bezoeken om over het onderwerp te discussiëren.” De werkgroep heeft deze zes acties als belangrijkste gedefinieerd rond waterstof:

  • zorgen voor voldoende en concurrerende financiële ondersteuning voor schone waterstof
  • ontwikkelen van een volwaardige open access waterstofinfrastructuur
  • creëren van een vloeiende markt voor schone waterstof
  • ontgrendelen van het potentieel voor het koolstofarm maken van waterstof in de transportsector
  • stimuleren van waterstofonderzoek en -ontwikkeling
  • Organiseren van training, opleiding en bewustwording over waterstof

lees ook

Eerste Belgische waterstofwet goedgekeurd door Kamer

Het volledige memorandum, inclusief samenvatting, is hier te downloaden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.