h2 groene waterstof

‘H2 Import Call’ moet havens voorbereiden op waterstofinvoer

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) gaat volgende maand een projectoproep lanceren voor de invoer van groene waterstof. ‘H2 Import Call’, met een waarde van 10 miljoen euro, moet de havens ondersteunen in hun voorbereiding op de waterstofinvoer. Die boodschap gaf de minister mee in de bevoegde Kamercommissie als antwoord op een vraag van haar partijgenote Kim Buyst, weet persbureau Belga.

De vraag van Kim Buyst kwam er nadat TotalEnergies recent de ambitie verkondigde om 500.000 ton groene waterstof (per jaar) aan te kopen. Daarmee wil de energiereus zijn zes Europese raffinaderijen ‘decarboniseren’. Groene waterstof wordt geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Omdat die productie het goedkoopste kan in landen met een groot potentieel, moet die waterstof worden ingevoerd. Oman is zo een land met groot potentieel en daar heeft België een samenwerking mee lopen.

Klaar maar alert

Het kamerlid wilde van de minister weten of België klaar is op infrastructureel vlak om de ambitieuze plannen van TotalEnergies het hoofd te bieden. “Ja”, was het antwoord van minister Tinne Van der Straeten. “Toch mogen we niet op onze lauweren rusten. Als we de industrie willen verankeren, moeten we onze strategie versnellen.” Daarmee doelt Van der Straeten op de recent goedgekeurde Belgische waterstofstrategie waardoor ons land over een gunstig kader beschikt voor de import van (groene) waterstof.

lees ook

Eerste Belgische waterstofwet goedgekeurd door Kamer

Om de versnelling vorm te geven zal de minister een projectoproep lanceren. ‘H2 Import Call’ moet de ontwikkeling van infrastructuur voor waterstofimport in de havens versterken. Niet toevallig lichtte TotalEnergies hun project al toe op het kabinet van de minister. Volgens haar is het grootste deel van het volume dat TotalEnergies wil aankopen, bedoeld voor de raffinaderijen in de Antwerpse haven. Daarnaast is het de bedoeling dat België tegen 2026 150 kilometer waterstofpijpleidingen in gebruik neemt. Nog eens twee jaar later moet de verbinding met Duitsland klaar zijn. Die verbinding connecteert de havens met het Duitse Ruhrgebied.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.