Belgobon lanceert eerste fietscateringdienst in Brussel 

Traiteur Belgobon gaat evenementen in het Brusselse geweest volledig met de fiets cateren. Zo zal het bedrijf 20 keer minder CO2 uitstoten dan met een bestelwagen. Om de milieu-impact te verkleinen, zal Belgobon ook vooral samenwerken met Brusselse leveranciers. 

Vier bakfietsen en aanhangers om evenementen van 80 tot 150 personen te cateren: dat is het nieuwe concept van Belgobon, een Brusselse seizoenstraiteur met een aanbod dat voor 80 procent bestaat uit producten met een biolabel van Certisys. Elke fiets vervoert herbruikbaar servies, drank, te bereiden voeding en statafels. Eenmaal ter plaatse worden de bakfietsen achter mekaar gezet, zodat de bakken (gemaakt in Anderlecht uit gerecycleerde kunststof) één groot buffet vormen. 

Amper vuil 

De servetten zijn gemaakt uit de stof van tafellakens die tijdens klassiekere evenementen werden beschadigd. De drankjes zijn op basis van huisbereide siroop, zodat de koeriers geen liters water en sap moeten vervoeren. De traiteur maakt zo weinig mogelijk servies vuil door hapjes uit het vuistje te serveren (toast, taartjes, cakes…), en dankzij de live-cookingformule gaat er geen voeding verloren als er minder mensen opdagen dan voorzien. Het initiatief, dat “Traiteur op wieltjes” werd genoemd, is een milieuvriendelijke, gezonde en ingenieuze cateringoplossing.  

De evenementen kunnen plaatsvinden op bijzondere locaties, tot op de 17de verdieping van een gebouw, zolang het team maar toegang heeft tot water en elektriciteit. Het lanceerevenement vond trouwens plaats op het terras van de aquaponische stadsboerderij BIGH in Anderlecht. De fietsen werden ontworpen door een Brussels bedrijf (Bilmo). De meeste ingrediënten zullen ook worden aangekocht bij milieuvriendelijke Brusselse leveranciers: de forellen komen van BIGH, de Anderlechtse champignons van Eclo en de kiemgroenten van Urbileaf.  

lees ook

Proefproject laat bedrijven toe om met bredere fietstaanhangwagens te rijden

21 keer minder CO2-uitstoot  

De milieu-impact van het initiatief werd berekend met behulp van Ecores. Een evenement dat wordt gecaterd met de vier bakfietsen van de traiteur stoot 21 keer minder CO2 uit dan een evenement met twee bestelwagens. Een elektrische bakfiets heeft een totale voetafdruk (productie van de fiets + elektriciteitsverbruik) van 9 g CO2/km, tegenover 378 g CO2/km voor een bestelbusje. “Er zijn nog andere voordelen voor het milieu: minder files, een betere luchtkwaliteit, minder lawaai en snellere levering”, zegt Dorothée Bernier van Ecores. 

“Belgobon levert huisbereide gerechten op basis van Belgische seizoensproducten, waarvan 80 procent een biolabel van Certisys heeft”, vult Juliette Heene, medeoprichtster van Belgobon aan. “Ecologie zit in ons DNA en we proberen voortdurend te verbeteren. Tijdens de hittegolf van vorige zomer vroegen we ons af wat de volgende stap was voor onze goed draaiende zaak. In plaats van opnieuw materiaal aan te kopen, zoals een bestelwagen, tafels en stoelen om evenementen in heel België te organiseren, kregen we het idee om in Brussel evenementen te cateren met de fiets.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.