Mini_electric_EV

BMW investeert 700 miljoen euro in elektrische Mini

Het Duitse luxeautomerk BMW gaat 600 miljoen pond (omgerekend 700 miljoen euro) investeren in de productie van elektrische Mini’s. Het dochtermerk wordt gebouwd in de fabriek in Oxford waar BMW vanaf 2030 enkel nog elektrische wagens wil bouwen.

BMW krijgt (financiële) steun van de Britse regering om de plannen uit te voeren. Volgens onder andere The Guardian zou de autobouwer 75 miljoen pond (87 miljoen euro) subsidie ontvangen. Die som, samen met de investering van BMW, moet de werkzekerheid garanderen van 4.000 personeelsleden. De fabriek zal de productie opstarten van de elektrische Mini Coopen en Mini Aceman crossover SUV.

Lichtend voorbeeld

BMW nam Mini over in 2000 en besliste vorig jaar om de productie te verplaatsen naar China. De Duitsers wilden een gevoelige snaar raken bij het Britse publiek en overheid. Met succes, want na gesprekken met de Britse regering blijft Mini in het Verenigd Koninkrijk. “De investering van BMW is opnieuw een lichtend voorbeeld van de manier waarop het Verenigd Koninkrijk de beste plaats is om de wagens van de toekomst te bouwen”, aldus premier Rishi Sunak over de beslissing. De investering moet jobs veiligstellen in de fabrieken van Oxford en Swindon.

lees ook

Europese batterij-producenten trekken aan alarmbel

BMW blijft overigens elektrische modellen van Mini bouwen in haar fabrieken in Duitsland en China. Toch blijft voor het luxemerk Oxford het kloppend hart van Mini. Dit jaar vierde de fabriek er trouwens de 110de verjaardag. De investering volgt op het engagement van Tata (4,5 miljard euro) om een gigafabriek van batterijen voor elektrische auto’s te bouwen. Eerder al beslisten Nissan (ruim 1 miljard euro), Stellantis (Peugeot/Vauxhall) en Ford bijkomend te investeren in de Britse elektrische automarkt.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.