BMW_EV_laadpunt

BMW-topman: “verbod op verbrandingsmotor kan leiden tot sociaal probleem”

Een totaalverbod op nieuwe benzine- en dieselwagens vanaf 2035 kan leiden tot een sociaal probleem. Dat beweert Oliver Zipse, de topman van het Duitse BMW. In de krant Handelsblatt geeft de CEO zijn ongezouten mening op het Europese en Duitse industriële beleid.

Een eerste probleem voor Zipse is een gebrek aan grondstoffen zoals lithium, kobalt en zeldzame aardmaterialen voor de massale productie van elektrische wagens. Daardoor zal Europa afhankelijk worden van invoer, en politieke chantage. “En waar zullen de mensen hun elektrische voertuigen opladen?”, vraagt Zipse zich af. “Tegen 2035 zal er in Europa geen volledig dekkende infrastructuur zijn voor elektrische auto’s. Uiteindelijk zou dit zelfs een sociaal probleem kunnen worden, als mobiliteit niet langer betaalbaar is.”

(Geen) langetermijnalternatief

Zipse vreest dat een verbod zonder langetermijnalternatief de groei van een hele industrie met zeer hoge toegevoegde waarde zal afremmen. China daarentegen heeft met een duidelijke strategie zijn automobielindustrie over de hele waardeketen ontwikkeld, schrijft Belga op basis van het krantenartikel. “Die strategie begint bij de mijnen, over de verwerking van grondstoffen tot aan de batterijcellen”, aldus Zipse. Hij plaatst grote vraagtekens bij de Europese keuzes. Voor BMW is elektromobiliteit de grootste groeimotor en ongetwijfeld de belangrijkste weg voor individuele mobiliteit in de toekomst. “Maar het is niet de enige weg.”

lees ook

BMW breidt batterijproductie in Leipzig uit

“Europa zet enkel nog in op elektrisch aangedreven voertuigen. Maar is het wel verstandig om als continent met een sterke industrie maar zonder eigen toegang tot essentiële grondstoffen voor batterijen alleen maar in te zetten op deze ene technologie?”, vraagt de man zich af. “Om massaal elektrische auto’s te bouwen moet de beschikbaarheid van grondstoffen zijn veiliggesteld en daar heeft Europa een structureel probleem.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.